Διατροφή - ανάπτυξη
Αποκλειστικός Μητρικός θηλασμός
Γράφτηκε από Μαλλιαρού Αδαμαντία στις Tagged with Διατροφή βρέφους & παιδιού.
Στο μαιευτήριο συνήθως δίνονται οι πρώτες οδηγίες για το ποιο γάλα και πώς θα παρέχεται στο μωρό. Πολύ συχνά, όμως, δίνονται λάθος συμβουλές και χρειάζεται πολλή προσοχή σ' αυτά που θα ακολουθήσει η μητέρα.
Μητρικός θηλασμός και συμπλήρωμα με «ξένο» γάλα
Γράφτηκε από Μαλλιαρού Αδαμαντία στις Tagged with Διατροφή βρέφους & παιδιού.
Η προσθήκη ξένου γάλακτος στη διατροφή του μωρού, θα πρέπει να αποτελεί σημαντική απόφαση και να μη γίνεται ελαφρά τη καρδία. Όπως αναφέρεται αναλυτικά στα κεφάλαια τα αφιερωμένα στο μητρικό θηλασμό, η προσθήκη έστω και μικρών ποσοτήτων ξένου γάλακτος μπορεί να προκαλέσει στο βρέφος δυσάρεστα προβλήματα, πχ από απλή δυσκοιλιότητα ως εμφάνιση αλλεργικών καταστάσεων και άσθματος. Μην ξεχνάτε επίσης ότι με το που θα προστεθεί το ξένο γάλα, το γάλα της μητέρας θα ελαττωθεί.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟΝ 1o ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Γράφτηκε από Μαλλιαρού Αδαμαντία στις Tagged with Διατροφή βρέφους & παιδιού.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατροφή του Βρέφους και του Μικρού Παιδιού (2003) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) που είναι εν ισχύ, «τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία.
Τεχνητή διατροφή
Γράφτηκε από Μαλλιαρού Αδαμαντία στις Tagged with Διατροφή βρέφους & παιδιού.
Το πιο κατάλληλο «ξένο» γάλα είναι το τροποποιημένο γάλα αγελάδας, δηλαδή το γάλα σε σκόνη. Δηλαδή, το αγελαδινό γάλα υφίσταται ειδική επεξεργασία, έτσι ώστε τα διάφορα συστατικά του να είναι σε ίδια αναλογία με το μητρικό. Με τον τρόπο αυτό το αγελαδινό γάλα γίνεται πιο εύπεπτο και αποφεύγεται η υπερφόρτωση του οργανισμού με ηλεκτρολύτες, ενώ συγχρόνως εμπλουτίζεται με βιταμίνες και σίδηρο.
ΕΙΔΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ
Γράφτηκε από Μαλλιαρού Αδαμαντία στις Tagged with Διατροφή βρέφους & παιδιού.
Γάλατα ελεύθερα λακτόζης (FL) Ενδείκνυνται για την επίκτητη ανεπάρκεια λακτάσης που συνήθως προκαλείται από φλεγμονώδεις καταστάσεις του εντέρου, όπως είναι η οξεία γαστρεντερίτιδα.