Skip to main content

Πίνακες παρακολούθησης σωματομετρικών

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό, 48 δευτερόλεπτα

Μπορείτε να βρείτε πίνακες σωματομετρικών στοιχείων για να βάλετε το παιδί σας στη διεύθυνση: www.pediatrics-uoa.edu.gr

Με τη βοήθεια των πινάκων με τις εκατοστιαίες θέσεις, μπορείτε να βρείτε σε ποια εκατοστιαία θέση ανήκει το παιδί σας ως προς τα σωματομετρικά του (ύψος - βάρος - περίμετρο κεφαλής). Κάθε πίνακας είναι φτιαγμένος για ένα σωματομετρικό στοιχείο και είναι διαφορετικός για τα αγόρια και τα κορίτσια.
Να, λοιπόν, πώς θα χρησιμοποιήσετε τους πίνακες:
Αφού μετρήσετε το βάρος, το ύψος και την περίμετρο κεφαλιού του παιδιού και προσδιορίσετε την ηλικία του, θα ανατρέξετε στον ανάλογο πίνακα του φύλου του. Στον πίνακα βλέπετε έναν οριζόντιο άξονα στον οποίο είναι σημειωμένο: «Ηλικία (έτη)» και έναν κάθετο άξονα στον οποίο, ανάλογα με τον πίνακα, είναι σημειωμένο ένα σωματομετρικό στοιχείο, θα φέρετε λοιπόν μια νοητή γραμμή κάθετη στον κάθε άξονα, που θα περνά από τους αριθμούς που αντιπροσωπεύουν την ηλικία και το σωματομετρικό στοιχείο του παιδιού σας. Το σημείο τομής των δύο νοητών καθέτων γραμμών είναι η εκατοστιαία θέση για το μετρούμενο μέγεθος. Οι εκατοστιαίες θέσεις είναι σημειωμένες κατά δεκάδες (10η, 25η, 50η, 75η, 90η, 97η). Αν το σημείο τομής πέσει ανάμεσα στις γραμμές που ορίζουν τις πιο πάνω θέσεις, αυτό σημαίνει ότι η θέση του μετρούμενου μεγέθους είναι μεταξύ της προηγούμενης και της επόμενης θέσης. Για παράδειγμα: λέμε ότι το ύψος του παιδιού βρίσκεται μεταξύ της 25ης και της 50ης εκατοστιαίας θέσης (Ε.Θ.).
Για να γίνουν τα πιο πάνω πιο απτά, ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να βρούμε σε ποια εκατοστιαία θέση ανήκει ένα κορίτσι 9 ετών, που έχει ύψος 130 εκατοστά (CM), βάρος 30 κιλά (KG) και περίμετρο κεφαλιού 52,5 εκατοστά (CM).
Στους ανάλογους πίνακες βλέπουμε ότι:
α) ως προς το ύψος το σημείο τομής αντιστοιχεί στην 50η Ε.Θ.
β) ως προς το βάρος είναι μεταξύ 50ης και 75ης Ε.Θ. και
γ) ως προς την περίμετρο κεφαλιού είναι στην 90η Ε.Θ.
Στα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής αγόρια και κορίτσια αναπτύσσονται το ίδιο, δεν υπάρχει δηλαδή διαφορά στην αύξηση του βάρους και του αναστήματος. Μετά το 11ο έτος, λόγω της εμφάνισης της ήβης, τα κορίτσια αναπτύσσονται γρηγορότερα. Τα αγόρια υπερτερούν των κοριτσιών στο 16-17ο έτος, αν και η ήβη τους αρχίζει το 13-14ο έτος.

Ο δείκτης μάζας σώματος είναι μια άλλη παράμετρος που αντανακλά το πόσο παχύ είναι ένα παιδί. Ενώ για τους ενήλικες δείκτης μάζας σώματος πάνω από 25 είναι παθολογικός στα παιδιά πρέπει να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς πίνακες. Για να βρούμε το δείκτη μάζας σώματος εφαρμόζουμε τον τύπο: ΔΜΣ = βάρος σώματος σε κιλά : ύψος στο τετράγωνο (σε μέτρα). Παράδειγμα: Βάρος σώματος 60 κιλά, ύψος 1,60 μέτρα, ΔΜΣ =60:1,6Χ1,6=60:2,56=23,6.


Μηνιαία Άρθρα

Διαβάστε Επίσης