Skip to main content

Τεχνητή διατροφή

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό, 32 δευτερόλεπτα

Το πιο κατάλληλο «ξένο» γάλα είναι το τροποποιημένο γάλα αγελάδας, δηλαδή το γάλα σε σκόνη. Δηλαδή, το αγελαδινό γάλα υφίσταται ειδική επεξεργασία, έτσι ώστε τα διάφορα συστατικά του να είναι σε ίδια αναλογία με το μητρικό. Με τον τρόπο αυτό το αγελαδινό γάλα γίνεται πιο εύπεπτο και αποφεύγεται η υπερφόρτωση του οργανισμού με ηλεκτρολύτες, ενώ συγχρόνως εμπλουτίζεται με βιταμίνες και σίδηρο.


Η διατροφή με «ξένο» γάλα θέλει μεγάλη προσοχή διότι μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο βρέφος.
Δύο βασικοί κίνδυνοι είναι:
1) οι λοιμώξεις και
2) η υπερτονική αφυδάτωση.
Για να αποφύγει η μητέρα τον πρώτο κίνδυνο, θα πρέπει να τηρεί αυστηρή καθαριότητα στην ετοιμασία κάθε γεύματος. Θα πρέπει να αποστειρώνονται πολύ καλά τα μπουκάλια και οι πιπίλες.
Αν δεν υπάρχει ειδικός βραστήρας για μπιμπερό, τα μπουκάλια (που πρέπει να είναι τουλάχιστον 6, για να μπορούν να προλάβουν τις ανάγκες του μωρού) πρέπει να βράζονται σε κατσαρόλα για τουλάχιστον 20 λεπτά και οι πιπίλες 5 λεπτά. Το νερό που χρησιμοποιείται για τη διάλυση της σκόνης θα πρέπει να βράζεται, αλλά όταν προστίθεται στο γάλα δεν πρέπει να είναι καυτό. Με το καυτό νερό μετουσιώνεται η βιταμίνη C που περιέχει το γάλα και οι πρωτεΐνες του.
Ο δεύτερος κίνδυνος, η υπερτονική αφυδάτωση, είναι και ο πιο σημαντικός. Αν δεν τηρηθούν σωστά οι αναλογίες γάλακτος νερού και το γάλα γίνει πιο πυκνό, το μωρό κινδυνεύει να πάθει σοβαρού βαθμού αφυδάτωση.
Κατά το τάισμα του μωρού με «ξένο» γάλα θα πρέπει η μητέρα να προσέχουμε ώστε το μωρό να μην καταπίνει αέρα. Αυτό θα το πετύχουμε γέρνοντας τόσο το μπουκάλι, ώστε η πιπιλά να είναι πάντα γεμάτη με γάλα. Επίσης, θα προσφέρουμε στο μωρό τόσο γάλα σε κάθε γεύμα, ώστε να μένει πάντα περίσσευμα στο μπουκάλι (π.χ., αν το μωρό πίνει 100 γρ. στο γεύμα, θα πρέπει να του ετοιμάζουμε 120 γρ.). Οι πιπίλες, για να έχουν τη σωστή ροή, θα πρέπει η τρύπα που έχουν, να αφήνει το γάλα να τρέχει μόλις αναστρέψουμε το μπουκάλι σε συνεχή ροή και μετά σταγόνα-σταγόνα.
Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει το μέτρημα του γάλακτος με τις μεζούρες να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Όταν στις οδηγίες αναφέρουν ότι η μεζούρα πρέπει να είναι κοφτή δεν εννοούν να «πατικώσετε» τη σκόνη του γάλακτος.


Μηνιαία Άρθρα

Διαβάστε Επίσης