Skip to main content

Ρουτίνα του μωρού

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό, 34 δευτερόλεπτα

Θέση ύπνου
Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρίας, η καλύτερη θέση για ύπνο είναι ανάσκελα, θέση που πολλές μητέρες αποφεύγουν από φόβο. Και όμως θεωρείται η πιο ασφαλής θέση για το μωρό. Μάλιστα συνιστάται ότι σε περίπτωση που τεθεί το βρέφος στο πλάι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε το χέρι του να βρίσκεται σε έκταση ώστε να εμποδίσει το μωρό να κυλήσει στην μπρούμυτα θέση. Βέβαια η θέση μπρούμυτα απαγορεύεται και ενοχοποιείται για αυξημένα ποσοστά του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου.
Απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται μαξιλάρια, σφήνες που κρατούν το μωρό στο πλάι και υφάσματα που ακινητοποιούν τα χέρια του μωρού.

Θερμοκρασία δωματίου
Η θερμοκρασία του δωματίου του πρέπει να είναι 20 έως 22° C. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το τόσο ευαίσθητο αναπνευστικό του σύστημα είναι η υγρασία του περιβάλλοντος. Δεν πρέπει να ξεχνάτε να αερίζετε συχνά το δωμάτιο και οπωσδήποτε απαγορεύεται το κάπνισμα στους χώρους που βρίσκεται το μωρό.

Το μπάνιο του
Η καθαριότητα του μωρού έχει μεγάλη σημασία, διότι θα το διαφυλάξει από αρρώστιες που μπορούν να προκαλέσουν τα μικρόβια που βρίσκονται στο ίδιο του το σώμα (από τα ούρα, τα κόπρανα κλπ.). Ας μην ξεχνάμε ότι το μωρό λερώνεται περισσότερο από τα μεγαλύτερα παιδιά. Χρειάζεται, λοιπόν, καθημερινό μπάνιο με νερό και σαπούνι σε όλο το σώμα και καθημερινό λούσιμο. Το μπάνιο αυτό μπορεί να γίνεται σε όποια ώρα της μέρας βολεύει τη μητέρα, αλλά είναι προτιμότερο να γίνεται πριν το βραδινό του γεύμα. Επίσης, καλό θα είναι να πλένεται από τη μέση και κάτω με τρεχούμενο χλιαρό νερό κάθε φορά που θα έχει κένωση.
Σε κάθε άλλαγμα χρειάζεται και καλό στέγνωμα. Η υγρασία, μαζί με τον κακό αερισμό, βοηθούν στην εμφάνιση παρατρίμματος (συγκάματος). Δε θα σας συνιστούσα να χρησιμοποιείτε ταλκ, διότι κάποια μόρια από αυτό τελικά το μωρό τα εισπνέει και αυτό μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα στο αναπνευστικό (πνευμονοκονίαση). Πλύσιμο λοιπόν με τρεχούμενο νερό μετά που θα κάνει κακά του και καλό στέγνωμα με πετσέτα μιας χρήσης (πχ χαρτί απορροφητικό κουζίνας).

Περιποίηση του ομφαλού
Ο ομφαλός τις πρώτες ημέρες της ζωής πρέπει να καθαρίζεται με αποστειρωμένη γάζα και καθαρό οινόπνευμα. Αν μυρίζει άσχημα, ματώνει ή βγάζει πύο, πρέπει να ενημερώνεται ο παιδίατρος. Όταν πέσει ο ομφαλός συνεχίζεται ο ίδιος καθαρισμός μέχρι η περιοχή να στεγνώσει.


Μηνιαία Άρθρα

Διαβάστε Επίσης