Skip to main content

Διατροφή του παιδιού

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά, 30 δευτερόλεπτα

(Για τη διατροφή του βρέφους και τον μητρικό θηλασμό δες τα ανάλογα θέματα).
Μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής, η διατροφή του παιδιού προσαρμόζεται στη διατροφή της οικογένειας με μικρή μόνο τροποποίηση, δηλαδή κομμένη σε μικρά κομμάτια, θα πρέπει να ενθαρρύνεται το παιδί να τρώει μόνο του. Κανόνας είναι να σεβόμαστε τις γευστικές του προτιμήσεις. Η φράση «το παιδί μου δεν τρώει» είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Η αλήθεια είναι ότι το παιδί δεν τρώει όσο η μητέρα του θα 'θελε να φάει. Πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσει να συνειδητοποιεί η Ελληνίδα ότι το πάχος δεν είναι υγεία και να εμπιστευτεί την όρεξη του παιδιού της. Ένα παιδί που έχει φυσιολογικό ύψος και βάρος δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία ότι «δεν τρώει». Η χορήγηση ορεξιογόνων και βιταμινούχων σιροπιών είναι απαράδεκτη. Όσες φορές το κάνουν οι παιδίατροι, είναι για να ευχαριστήσουν τη μητέρα. Σεβαστείτε το παιδί σας ποτέ μη του δίνεται να φάει με το ζόρι. Από ασιτία πεθαίνουν τα παιδιά που δεν έχουν να φάνε. Εφαρμόστε το : « Σερβίρουμε στο παιδί όπως μας σερβίρουν σε ένα εστιατόριο, δεν σας έχουν πιέσει ποτέ να φάτε το φαγητό που σας σέρβιραν. Από την άλλη μεριά, η διαφορά σας με ένα εστιατόριο είναι ότι δεν δέχεστε παραγγελιές. Δεν μπορεί να σας πει το παιδί, δεν θέλω αυτό που μου σέρβιρες, φτιάξε μου τηγανητές πατάτες»

Ακολουθεί κείμενο και video της MSc Διαιτολόγου - Διατροφολόγου Σταματίνας Αναστασάκη με τίτλο "Δώσε τέλος στην παιδική παχυσαρκία"

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας και το ποσοστό εμφάνισής της αυξάνεται παγκοσμίως με ταχύτατο ρυθμό, προσεγγίζοντας τις διαστάσεις επιδημίας. Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AMA) αναγνώρισε τον Ιούνιο του 2013 την παχυσαρκία ως ασθένεια και συνέστησε μια σειρά μέτρων για την καταπολέμησή της. Στην αναγνώρισή της ως ασθένεια, έχει προχωρήσει ήδη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).
Tα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν διπλασιαστεί μεταξύ των ενηλίκων τα τελευταία 20 χρόνια και τριπλασιαστεί στα παιδιά μέσα σε μία και μόνο γενιά. H ραγδαία αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα την παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή, ενώ παράλληλα οι παχύσαρκοι γονείς των παιδιών κάτω των 10 ετών φαίνεται να υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο να γίνει το παιδί παχύσαρκος ενήλικας. Η παχυσαρκία συνδέεται με ποικίλες σοβαρές ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι δαπάνες των κρατών στον τομέα της υγείας.
H πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας μπορεί να επιτευχθεί με την ελάττωση και τη διατήρηση ενός χαμηλότερου σωματικού βάρους, συμβάλλοντας στη μείωση των προβλημάτων υγείας που οφείλονται ή επιδεινώνονται με την ύπαρξή της και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής. Έτσι, η έμφαση δίνεται στη διατροφική εκπαίδευση, τη φυσική δραστηριότητα και την τροποποίηση της συμπεριφοράς, τόσο σε γονείς όσο και σε παιδιά.
Το βίντεο που ακολουθεί δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ΜΠΣ «Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές», του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό να αφυπνίσει τους γονείς μπροστά στη μάστιγα της εποχής μας, την παιδική παχυσαρκία. Στοχεύει στην ανάδειξη της σημαντικότητας των τροφικών επιλογών καθώς και στην ενημέρωση των γονέων για την πρόληψή της, τη δημιουργία σωστών βάσεων διατροφικών συνηθειών των παιδιών και την προτροπή ανάληψης ηγετικού ρόλου των γονέων στην εκπαίδευση και τη μύηση των παιδιών τους στην υγιεινή διατροφή.
Μόνο αν ενωθούν η αγάπη και η θέλησή μας για την υγεία των παιδιών θα καταφέρουμε να είμαστε νικητές απέναντι στο μεγάλο, αλλά όχι ανίκητο, εχθρό της υγείας, την παιδική παχυσαρκία, χαρίζοντας ευεξία, μακροζωία και χαμόγελα στα πιο αξιαγάπητα πλάσματα, τα παιδιά μας.
Από εδώ και μπρος, λοιπόν, γονείς αναλάβετε δράση στη διατροφή με σύνθημα «Μενού και … νου!».


Μηνιαία Άρθρα