Συστάσεις, όσον αφορά την παρακολούθηση του βάρους σώματος (από NICE)
Kάποιος χαρακτηρίζεται υπέρβαρος, όταν ο δείκτης μάζας σώματος του (ΔΜΣ) είναι πάνω από 25 και παχύσαρκος, όταν ο δείκτης μάζας σώματος του (ΔΜΣ) είναι πάνω από 30.
Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή ΒΜΙ προκύπτει όταν διαιρέσουμε το βάρος σώματος (ΒΣ) ενός ατόμου, σε κιλά, δια το τετράγωνο του ύψους (Υ) του, σε μέτρα.
Για παράδειγμα ένας άνδρας που είναι 80 Kgr και έχει ύψος 1,80 m, έχει δείκτη μάζας σώματος: ΔΜΣ=ΒΣ\Υ2, δηλαδή: 80/1,80Χ1,80 = 80/3,24 = 24,6. Ο άνδρας αυτός έχει φυσιολογικό βάρος.
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Βρετανικού Εθνικού Ιδρύματος Υγείας (NICE), για τον ορισμό της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας, εκτός από τον Δείκτη Μάζας Σώματος, πρέπει να προσμετράται η περίμετρος μέσης, σε σχέση με το ύψος του ατόμου, ακόμα και όταν το βάρος σώματος του, είναι φυσιολογικό.
Όπως εξηγεί στις οδηγίες το (NICE), η περίμετρος μέσης σε συνδυασμό με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) παρέχει πρακτικές πληροφορίες για την κεντρική παχυσαρκία, δηλαδή τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.
Η κεντρική παχυσαρκία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.
Η περίμετρος της μέσης πρέπει να μετριέται στο μέσον της απόστασης ανάμεσα στα ισχία (γοφοί) και το κατώτερο τμήμα των πλευρών (το κάτω μέρος του θώρακα).
Στη διάρκεια της μέτρησης πρέπει το άτομο να αναπνέει φυσιολογικά και όχι να «ρουφάει» την κοιλιά.
Η περίμετρος μέσης, σε εκατοστά, διαιρείται με το ύψος, σε εκατοστά.
Για να θεωρηθεί κάποιος υγιής, η περίμετρος της μέσης του, πρέπει να είναι μικρότερη από το ήμισυ του ύψους του, δηλαδή να έχει πηλίκο κάτω από 0,5.
Έτσι θεωρείται:
Από 0,4 έως 0,49 = Υγιής αναλογία μέσης-ύψους
Από 0,5 έως 0,59 = Αυξημένος κίνδυνος για την υγεία
Από 0,6 και πάνω = Πολύ μεγάλος κίνδυνος για την υγεία
Παραδείγματος χάριν, μία γυναίκα ύψους 163 εκατοστών που έχει περίμετρο μέσης 74 εκατοστά, έχει υγιή αναλογία μέσης-ύψους: 74/163 = 0,45.
Αν όμως η περίμετρος μέσης της είναι 83 εκατοστά, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο υγείας: 83/163 = 0.51. Και αν είναι 98 εκατοστά, κινδυνεύει πολύ: 98/163 = 0,60 .
Όσον αφορά τα παιδιά, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ή ΒΜΙ) προσδιορίζεται με τον ίδιο τύπο, όπως και στους ενήλικες, όμως το αποτέλεσμα αξιολογείται (αν δηλαδή το παιδί θεωρείται φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρο ή παχύσαρκο) βάσει ειδικών πινάκων εκατοστιαίων θέσεων, αναλόγως με την ηλικία και το φύλο, όπως αυτό γίνεται και με τα άλλα σωματομετρικά στοιχεία (βάρος σώματος, μήκος σώματος/ ύψος, περίμετρος κεφαλής).
Η αναλογία περιφέρειας μέσης προς ύψος ανιχνεύει καλύτερα την περίσσεια λίπους σε παιδιά και εφήβους και μπορεί να συνεκτιμάται σε παιδιά πάνω από 2 ετών, μαζί με τον ΔΜΣ.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), παρότι αναγνωρίζει ότι η αναλογία μέσης προς ύψος είναι δείκτης της κεντρικής παχυσαρκίας και των σχετικών κινδύνων για την υγεία, δεν έχει θεσπίσει, προς το παρόν, συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση του στις παιδιατρικές αξιολογήσεις,
Στα παιδιά πάνω από 2 ετών, φαίνεται ότι η αναλογία περιμέτρου μέσης / ύψους πρέπει να είναι μικρότερη του 0.5, όπως και στους ενήλικες.
Ορισμένες μελέτες προτείνουν χαμηλότερα όρια για τα μικρότερα παιδιά, αλλά ο κανόνας "διατηρήστε τη μέση σας λιγότερο από το μισό ύψος σας" χρησιμοποιείται ευρέως.