Skip to main content

Συνήθη λάθη….

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό, 57 δευτερόλεπτα

Συνήθη λάθη….

Σε 15 λεπτά συζήτησης με μια φίλη που μου ζήτησε κάποια συμβουλή για το εγγόνι της, το οποίο παρακολουθεί άλλος παιδίατρος, διαπίστωσα για μια ακόμα φορά τα συνηθισμένα λάθη που γίνονται και που έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών:

-Το παιδάκι είναι 3,5 ετών και πίνει ακόμα το βραδινό του γάλα με μπιμπερό, ξαπλωμένο!

Ήμαρτον πια!!! Το μπιμπερό πρέπει να σταματάει τον 1ο χρόνο ζωής.

Το γάλα με μπιμπερό σε ύπτια θέση ενοχοποιείται για ωτίτιδες και εισροφήσεις (άρα ασθματικές κρίσεις/βρογχίτιδες/πνευμονία).

Φακίρης είναι το νήπιο ή το βρέφος;;;

Το βραδινό γάλα του νηπίου (δηλαδή του παιδιού ηλικίας μεγαλύτερης του 1 έτους) δίνεται με ποτήρι (αν χρειάζεται να πιεί γάλα).

Πριν το νήπιο πέσει για ύπνο πρέπει να πλένονται  τα δόντια του αλλιώς θα τερηδονιστούν!!!

-Είπε η γιαγιά: «Θέλαμε να το κόψουμε το μπιμπερό αλλά φοβηθήκαμε μήπως δεν πίνει γάλα»…….

Τα νήπια πρέπει να τρέφονται με το διαιτολόγο της οικογένειας (3 γεύματα και 2 σνακ). Χρειάζονται 600 mg ασβεστίου ημερησίως, τα οποία μπορούν να πάρουν και από άλλες πηγές. Ένα λίτρο αγελαδινό γάλα, παραδείγματος χάριν,  έχει τόσο ασβέστιο όσο 100 gr τυρί γραβιέρα. Ένα ποτήρι γάλα έχει ασβέστιο, περίπου, όσο 30 gr τυρί. Αυτή η εμμονή με το γάλα αγελάδας στην ελληνική οικογένεια είναι χωρίς έρεισμα!

-Το νήπιο έπαιρνε ακόμα σκόνη γάλα (formula)…

Το γάλα δεν είναι η κύρια διατροφή σε αυτήν την ηλικία. Αποτελεί την μοναδική τροφή έως την ηλικία των 6 μηνών. Το γάλα που δίνουμε σε υγιή παιδιά μετά τον 1ο χρόνο ζωής είναι το παστεριωμένο πλήρες γάλα αγελάδας και μετά τον 3ο χρόνο ζωής το ίδιο γάλα αλλά με μειωμένα λιπαρά.

Δηλαδή αυτό το παιδί έπρεπε να παίρνει γάλα αγελάδας παστεριωμένο, με χαμηλά λιπαρά (2 ποτήρια ημερησίως, εφ΄ όσον δεν έχει φάει άλλα γαλακτοκομικά, πχ γιαούρτι, τυρί, παγωτό, γλυκά).

-Στο παιδάκι, το οποίο είχε μια ίωση, χωρίς πυρετό και ο παιδίατρος διέγνωσε εκκριτική ωτίτιδα, χωρίς πόνο, έδιναν ιβουπρουφένη (ibuprofen) προληπτικά (δεν αναφέρω την εμπορική ονομασία του σκεύασματος για ευνόητους λόγους)!

Δεν χορηγούμε παυσίπονα/αντιπυρετικά προληπτικά ΠΟΤΕ.

Δεν χρησιμοποιούμε παυσίπονα / αντιπυρετικά  όταν το παιδί ανέχεται καλά τον πυρετό, ανεξαρτήτως ύψους πυρετού.

Ο πυρετός είναι φίλος που συναγωνίζεται με το ανοσοποιητικό του οργανισμού στην εξουδετέρωση της λοίμωξης.

Η ιβουπρουφένη (ibuprofen) είναι ισχυρό μη στερινοειδές αντιφλεγμονώδες (κυρίως χρησιμοποιείται στην ρευματολογία), με πολλές παρενέργειες, όπως: Αντιδράσεις υπερευαισθησίας με κνίδωση και κνησμό ή πολύ ισχυρές αντιδράσεις υπερευαισθησίας με συμπτώματα οίδημα προσώπου, λάρυγγα και γλώσσας, δύσπνοια, ταχυκαρδία, υπόταση και ισχυρό shock. Αντιδράσεις από το αναπνευστικό σύστημα που περιλαμβάνουν βρογχόσπασμο, άσθμα. Ίκτερο και αύξηση τρανσαμινασών. Περισσότερο συχνά προκαλεί ναυτία, έμετο διάρροια, κοιλιακό άλγος, αιμορραγία του γαστρεντερικού. Σπανιότερα δυσκρασίες αίματος, νεφρική ανεπάρκεια, οπτική νευρίτιδα, ζάλη, πυρετό, κεφαλαλγία, υπέρταση και ψυχικές διαταραχές σε ηλικιωμένους.

Το παιδί δεν έπρεπε να παίρνει (και μάλιστα συστηματικά) κανένα αντιπυρετικό/παυσίπονο. Πολυφαρμακία σε έναν ευαίσθητο οργανισμό…

Αν για κάποιο λόγο θα έπαιρνε κάποιο παυσίπονο/αντιπυρετικό αυτό θα ήταν κάποιο σκεύασμα παρακεταμόλης.

 


Μηνιαία Άρθρα