Η παχυσαρκία είναι το πρόβλημα των προηγμένων κοινωνιών. Πολλές θανατηφόρες ασθένειες οφείλονται στην υπερκατανάλωση τροφής. Συνηθίζεται να λέγεται ότι «ο μελλοντικός εμφραγματίας είναι το παχύσαρκο βρέφος».
Στο παιδί πρέπει να προσφέρεται μια τροφή που το χαρακτηριστικό της θα είναι η ποικιλία, θα πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες (κρέας, αυγό, ψάρι), φρούτα και λαχανικά. Τα λαχανικά πρέπει να είναι ωμά ή λίγο βρασμένα, διότι έτσι διατηρούνται όλα τους τα συστατικά. Καλό θα είναι να αποφεύγονται τα γαριδάκια, τα τσιπς, τα μπισκότα, οι γκοφρέτες και οι λοιπές λιχουδιές (σαβουροφάγωμα) που με τόση βουλιμία τρώνε τα περισσότερα παιδιά ενδιάμεσα στα γεύματα, διότι παχαίνουν το παιδί, περιέχουν πολύ αλάτι και το βασικότερο το δηλητηριάζουν, διότι περιέχουν προσθετικές ουσίες, π.χ. χρώματα, συντηρητικά, βελτιωτικά της γεύσης, κλπ. Χορταίνουν το παιδί και το κάνουν ανόρεκτο την ώρα του κυρίου γεύματος.
Μια σωστή διατροφή περιλαμβάνει κάλυψη των θερμίδων κατά 40-50% από υδατάνθρακες (αμυλώδη-ινώδη τρόφιμα), κατά 15% από πρωτεΐνες και κατά 35% από λίπη (εκ των οποίων τα μισά πρέπει να είναι φυτικής προέλευσης).