Skip to main content

Μάθημα18ο Συνήθη Νοσήματα των παιδιών

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά, 54 δευτερόλεπτα

Οι ιώσεις, χωρίς ιδιαίτερο όνομα είναι τα συχνότερα νοσήματα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και από τα μικροβιακά είναι η οξεία στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα και η οξεία μέση ωτίτιδα, ουρολοιμώξεις Η πνευμονία μπορεί να είναι μικροβιακή (πνευμονιόκοκκος, αιμόφιλος, κ. ά) αλλά και ιογενής και από μυκόπλασμα.

Μερικά από τα γνωστά παιδιατρικά νοσήματα είναι οι λεγόμενες παιδικές αρρώστιες, οι οποίες με τα εμβόλια έχουν μειωθεί πολύ.

Παιδικές αρρώστιες:

Οστρακιά

Προκαλείται από ένα ειδικό είδος στρεπτόκοκκου (ο στρεπτόκοκκος είναι μικρόβιο). Για το λόγο αυτό, η θεραπεία της οστρακιάς χρειάζεται αντιβίωση (το πιο κατάλληλο αντιβιοτικό είναι η πενικιλλίνη). Και εδώ γίνεται ένα μεγάλο μπέρδεμα ως προς τη διάγνωση, διότι διάφοροι παράγοντες προκαλούν «οστρακιοειδή» εξανθήματα. Δηλαδή εξανθήματα που μοιάζουν με το εξάνθημα της οστρακιάς αλλά δεν είναι.

Για την διάγνωση της οστρακιάς καλό είναι εκτος της κλινικής εικόνας που είναι χαρακτηριστική, να γίνεται καλλιέργεια φαρυγγικού εκκρίματοςή strep test.

Όταν γίνει  διάγνωση οστρακιάς, η θεραπεία πρέπει να διαρκέσει 10 ημέρες, διότι, όπως συμβαίνει και στη στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, αυτό που φοβόμαστε είναι οι μεταγενέστερες επιπλοκές σε ευαίσθητα παιδιά, οι οποίες είναι ο ρευματικός πυρετός και η οξεία σπειραματονεφρίτιδα.

Μάλιστα, 15 ημέρες μετά την εμφάνιση της οστρακιάς πρέπει πάντα να γίνεται μια γενική ούρων, από την οποία θα φανεί μια τυχόν προσβολή των νεφρών.

Ιλαρά

Δυστυχώς μετά τον αντιεμβολιαστικό ρεύμα που παρατηρείται αρχίσαμε να έχουμε κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας και θανάτους από αυτήν.

Είναι πολύ σοβαρή παιδική αρρώστια. Οι επιπλοκές της είναι συχνές και πολύ σοβαρές. Η μετάδοση της αρχίζει 5 ημέρες πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (δηλαδή τις τελευταίες ημέρες του χρόνου επώασης), είναι δηλαδή πολύ δύσκολο να προστατευτεί κανείς σε περίοδο επιδημίας.

Η αρχή της αρρώστιας πριν βγει το εξάνθημα μοιάζει με απλό κρυολόγημα (καταρροϊκό στάδιο). Έχει χαρακτηριστικό εξάνθημα (ιλαροειδές) και ο πυρετός κρατάει μέχρι το εξάνθημα να φτάσει στα πέλματα. ΄Εχει χαρακτηριστική επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια)

Πρέπει να γίνεται εμβολιασμός σε όλα τα παιδιά μετά το 15ο μήνα της ζωής.

Ερυθρά

Είναι συνήθως ήπια νόσος στα παιδιά αλλά μπορεί να έχει κάποιες φορές και σοβαρότερες επιπλοκές Πολύ συχνά απλά ιογενή νοσήματα που προκαλούν εξάνθημα, από λάθος αναγνωρίζονται σαν ερυθρά. Στις περιπτώσεις αυτές νομίζουμε ότι το παιδί έχει περάσει την ερυθρά, ενώ αυτό κινδυνεύει να κολλήσει. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος λόγω των επιπτώσεων που έχει η νόσος στις εγκύους

Η ερυθρά στην εγκυμοσύνη (ειδικά τους τρεις πρώτους μήνες) προκαλεί σοβαρές διαταραχές στο έμβρυο.

Μια μέλλουσα μητέρα πρέπει να ξέρει αν έχει περάσει ερυθρά ή όχι. Για το λόγο αυτό πρέπει όλα τα παιδιά να εμβολιάζονται και κάθε γυναίκα στην αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να ξέρει ότι είναι άνοση (δηλαδή αν έχει περάσει ή έχει εμβολιασθεί) για την ερυθρά. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται και στα αγόρια, διότι μόνο έτσι θα σταματήσει η μετάδοση της αρρώστιας.

Κοκκύτης

Σπάνιο νόσημα πια μετά τους εμβολιασμούς των παιδιών. Είναι εντελώς απαράδεκτο να υπάρχουν παιδιά ανεμβολίαστα ή όχι πλήρως εμβολιασμένα.

Πολύ σοβαρή παιδική αρρώστια με πάρα πολλές επιπλοκές, ιδίως αν το παιδί αρρωστήσει στη βρεφική ηλικία. 

Σε μια επιδημία κοκκύτη, κινδυνεύουν πολύ τα βρέφη, διότι τα αντισώματα από τη μητέρα είναι εξασθενημένα και δεν τα προστατεύουν. Είναι από τις λίγες παιδικές αρρώστιες που τα αντισώματα σιγά-σιγά εξασθενούν και ορισμένες φορές, ο άνθρωπος μπορεί να ξαναπεράσει κοκκύτη στη γεροντική του ηλικία.

Παρωτίτιδα (μαγουλάδες)

Έχει αρκετές επιπλοκές και γι αυτό πρέπει να γίνεται εμβολιασμός σε όλα τα παιδιά.

Μια από τις εκδηλώσεις της αρρώστιας που φοβούνται οι γονείς είναι και η ορχίτιδα. Προσβάλλει κυρίως έφηβους και ενήλικες. Δεν είναι συχνή εκδήλωση και πολύ πιο σπάνια προκαλεί στείρωση όταν προσβληθούν και οι δύο όρχεις.

Ανεμευλογιά

Είναι αρρώστια πολύ μεταδοτική. Το εξάνθημα της έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι το μόνο εξάνθημα παιδικής αρρώστιας που βγαίνει στο κεφάλι, ανάμεσα στα μαλλιά. Έχει έντονο κνησμό (φαγούρα) και γι΄ αυτό χρειάζεται προσοχή ώστε να μην επιμολυνθεί το εξάνθημα από το ξύσιμο.

Χρειάζεται συχνό άλλαγμα, μπάνιο, και το παιδί πρέπει να αποφεύγει να ξύνεται. Το εξάνθημα υποχωρώντας δεν αφήνει σημάδια. Σημάδια αφήνουν όσα στοιχεία του εξανθήματος επιμολυνθούν.

Ευτυχώς, σε παιδιά με φυσιολογικό αμυντικό σύστημα δεν προκαλεί συχνά επιπλοκές.

Σε μεγάλα παιδιά και ενήλικες που νοσούν δίδονται αντιικά φάρμακα.

Στην επαναλοίμωξη από τον ιό που την προκαλεί εμφανίζεται ο έρπης ζωστήρας.

Υπάρχει εμβόλιο για την ανεμευλογιά και έτσι σπάνια πλέον νοσούν από αυτό το νόσημα τα παιδιά.

 


Μηνιαία Άρθρα

Διαβάστε Επίσης