Skip to main content

Μάθημα 12ο Οδηγίες για την αντιμετώπιση των εμέτων της βρεφικής ηλικίας και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά, 8 δευτερόλεπτα

Οδηγίες για την αντιμετώπιση των εμέτων της βρεφικής ηλικίας και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με γάλα. Συχνό πρόβλημα επίσκεψης στον παιδίατρο αποτελούν οι έμετοι.

Το συχνότερο αίτιο των εμέτων αυτών είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τα βρέφη έχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεπάρκεια του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (της βαλβίδας που φυσιολογικά παρεμποδίζει  να γυρίσουν πίσω προς τον οισοφάγο τα υγρά  του στομάχου). Αυτή η ανεπάρκεια –και βέβαια και η παλινδρόμηση- εξαφανίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών, καθώς το παιδί μεγαλώνει,

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν είναι συνήθως πάθηση και μόνον μικρό ποσοστό παιδιών χρειάζονται φάρμακα!  Δυστυχώς γίνεται ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ τέτοιων φαρμάκων και ειδικών γαλάτων, τα οποία μάλιστα έχουν και πολλές παρενέργειες. ΄Ενδειξη για να πάρουν κάποιο φάρμακο ή ειδικό γάλα έχουν τα βρέφη που η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τους προκαλεί: απώλεια βάρους, ασθματική βρογχίτιδα, οισοφαγίτιδα.

Αν από τη λήψη του ιστορικού και την αντικειμενική εξέταση αποκλείσουμε παθολογικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα  πυλωρική στένωση,  λοίμωξη,  μεταβολικό πρόβλημα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε το βρέφος συνιστώντας τις ακόλουθες σιτιστικές συμβουλές:

  • Ενίσχυση του αποκλειστικού θηλασμού. Αν μάλιστα η εμφάνιση των εμέτων συνδυάζεται με την έναρξη τεχνητής ή μεικτής διατροφής, λόγω εργασίας της μητέρας, συμβουλεύουμε την συνέχιση του θηλασμού με τη βοήθεια ατομικής τράπεζας μητρικού γάλακτος.
  • Το βρέφος που παίρνει ξένο γάλα (formula) πρέπει να ταΐζεται καθιστό στην αγκαλιά της μητέρας. ΠΟΤΕ στην ύπτια θέση (αυτό βοηθάει και στην αποφυγή ωτιτίδων, διότι στην ύπτια θέση, το γάλα παλινδρομεί στις βραχείες ευσταχιανές σάλπιγγες του βρέφους). Και η μητέρα καθιστή. Να μην πηγαινοέρχεται.
  • Ελεύθερο ωράριο σίτισης του βρέφους, όχι μόνον όταν σιτίζεται με μητρικό θηλασμό αλλά και όταν σιτίζεται με τεχνητή διατροφή. Το βρέφος τρώει ΟΠΟΤΕ θέλει και δεν το αφυπνίζουμε για να φάει, και ΟΣΟ θέλει. Ελεύθερη ποσότητα γάλακτος ανά γεύμα. Αυτό επιτυγχάνεται προσφέροντας στο βρέφος τόση ποσότητα γάλακτος σε κάθε γεύμα ώστε να περισσεύουν στο μπουκάλι τουλάχιστον 30 ml γάλα. Η ποσότητα αυτή που περισσεύει, εκτός του ότι δείχνει ότι το βρέφος χόρτασε, θα βοηθήσει ώστε το βρέφος να μην καταπίνει αέρα (καλύπτεται η θηλή με γάλα) και έτσι θα κάνει λιγότερες αναγωγές. Το μπιμπερό να έχει τέτοια κλίση ώστε να καλύπτεται η θηλή με γάλα και να μην καταπίνει το μωρό αέρα. Δεν το ταΐζουμε ΠΟΤΕ κοιμισμένο.
  • Το νερό με το οποίο διαλύεται το γάλα πρέπει να μην είναι καυτό. Η θερμοκρασία νερού πρέπει να είναι κάτω από 100οC και πάνω από 70οC, ώστε να μην μετουσιώνονται τα συστατικά του αλλά και να καταστρέφονται μικρόβια που περιέχονται στο γάλα (Salmonella, Sakazaki) , ως γνωστό δεν είναι κανένα γάλα στείρο μικροβίων, έχει επιτρεπτό όριο μικροβίωνΣημείωση: Τελευταία οι εταιρείες γαλάτων αναφέρουν χαμηλές θερμοκρασίες νερού για να μην αλλοιώνονται τα προβιοτικά που προσθέτουν αλλά ο ΠΟΥ παραμένει στις πιο πάνω θερμοκρασίες.
  • Η θηλή του μπουκαλιού πρέπει αν έχει τέτοιο άνοιγμα ώστε, όταν αναστραφεί το μπουκάλι, να επιτρέπει τη συνεχή ροή του γάλακτος στην αρχή (κρουνηδόν) και στη συνέχεια η ροή να γίνεται σταγόνα –σταγόνα.

Με την εφαρμογή των οδηγιών αυτών επιτυγχάνουμε συχνά τον έλεγχο των εμέτων και την αποφυγή άσκοπων εργαστηριακών εξετάσεων και φαρμακευτικής αγωγής.


Μηνιαία Άρθρα

Διαβάστε Επίσης