Skip to main content

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό, 37 δευτερόλεπτα

Αθήνα 30.08.2004

Κύριε Υπουργέ,
Το δικαίωμα του βρέφους να θηλάζει τη μητέρα του καταστρατηγείται στη χώρα μας.
Ζητώ την παρέμβαση σας ώστε να επέλθουν οι απαραίτητες αλλαγές που θα προστατεύσουν επιτέλους το ιερό δικαίωμα του ελληνόπουλου να θηλάσει τη μητέρα του.
Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα, το βρέφος πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα το 1ο εξάμηνο της ζωής. Το ποσοστό των βρεφών στη χώρα μας που θηλάζουν αποκλειστικά το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους είναι μόνο 5%. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Σουηδία είναι 98%. Πιστεύω ότι το γεγονός αυτό αποτελεί για τη χώρα μας ένα δείκτη κοινωνικής παθολογίας.
Το 1992, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Unicef πήραν πρωτοβουλία να δημιουργηθεί το «φιλικό για το βρέφος νοσοκομείο», (The Βaby Friendly Hospital Initiative), δηλαδή Νοσοκομείο και Μαιευτήριο να γίνουν χώροι φιλικοί για το θηλασμό, όπου οι μητέρες θα βοηθούνται για να μπορέσουν να θηλάσουν με επιτυχία και θα προστατεύεται το δικαίωμα του βρέφους να θηλάζει τη μητέρα του. Δυστυχώς για τη χώρα μας κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα δεν έχει πάρει τη διάκριση αυτή (Σημ. Ακόμα και η γειτονική μας Τουρκία έχει 50 νοσηλευτικά ιδρύματα με τη διάκριση αυτή!).

Το 1995 απεστάλη σε όλους τους αρμόδιους φορείς, η οδηγία (Υ3γ/36189/ 9-10-95), του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, η οποία αναφερόταν στην εκστρατεία της ΠΟΥ και της Unicef και η οποία συνιστούσε:
3) η συνταγογράφηση ξένου γάλακτος πρέπει να συνοδεύεται από ιατρική γνωμάτευση που να εξηγεί τους λόγους που το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει αποκλειστικά
4) απαγορεύεται η παρακαταθήκη και διαφήμιση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος από τα μαιευτήρια.
Όπως γνωρίζουμε όλοι μας ουδέποτε ίσχυσε κάτι από τα παραπάνω.
Προ ημερών στην προσπάθεια να επικοινωνήσω με τυχόν κρατικούς φορείς που ασχολούνται με την προώθηση και προστασία του μητρικού θηλασμού, βρέθηκα προ της έκπληξης ότι ενώ τυπικά, εδώ και δύο χρόνια, η αρμόδια -στα χαρτιά- υπηρεσία ανήκει στη Δ/νση Δημόσιας Υγιεινής, τμήμα Β, ουσιαστικά όπως ενημερώθηκα, δεν υπάρχει καμία δομή που να ασχολείται με το θέμα. ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΟ!!!

Πιστεύω ότι το θέμα του μητρικού θηλασμού είναι Εθνικό θέμα. Αφορά στην υγεία, στην νοητική ανάπτυξη και στον ψυχισμό των ελληνοπαίδων και είναι παράλληλα τεράστιο οικονομικό θέμα. Χρήζει άλλης αντιμετώπισης και βοήθειας από την Πολιτεία.

Θα ήθελα και προσωπικά, με την 20ετή και πλέον εμπειρία μου στην Παιδιατρική, να βοηθήσω τους ειδικούς για να επέλθουν οι απαραίτητες αλλαγές σε αυτό το θέμα.

Έχω ζητήσει ραντεβού από τη γραμματέα σας από τις 20 Αυγούστου 2004, ώστε να σας παραθέσω και δια ζώσης το θέμα.


Διαβάστε Επίσης