Skip to main content

Δείγμα επιστολής που εστάλη σε όλα τα μαιευτήρια Αττικής

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό, 55 δευτερόλεπτα

(ΔΣ και Δ/ντές ιατρικών υπηρεσι με μικρές παραλλαγές, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του κάθε μαιευτηρίου)

27.09.2004

Κύριοι,
Ως παιδίατρος και επιμελήτρια Α΄ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», έχω επικοινωνήσει πολλές φορές με παιδιάτρους του Μαιευτηρίου σας για θέματα Μητρικού Θηλασμού. Πολύ συχνά νοσηλεύουμε στην Κλινική μας βρέφη με παρενέργειες που απορρέουν από το γεγονός ότι τα βρέφη αντί να θηλάζουν τη μητέρα τους, τρέφονται με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Είναι σημείο κοινωνικής παθολογίας, που σας αφορά, το ποσοστό 5% αποκλειστικού θηλασμού το 1ο εξάμηνο της ζωής.

Το Μαιευτήριο σας ως σχετικά καινούριο στο χώρο, έπρεπε να δώσει δείγματα γραφής ενός νοσηλευτικού ιδρύματος του 21ου αιώνα. Έπρεπε να κινηθείτε με κανόνες του κοινωνικού μάρκετινγκ (social marketing διεθνώς), όσον αφορά στα θέματα μητρικού θηλασμού και όχι με κανόνες του στυγνού εμπορικού μάρκετινγκ.
Γνωρίζω ότι πλην των οικονομικών συμφερόντων υπάρχει και η έλλειψη ενημέρωσης των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Η μητέρα είναι ακόμα ένας παράγων αποτυχίας που έχει όμως μικρότερη συμμετοχή στην ευθύνη, διότι δυστυχώς χειραγωγείται και ενώ η πρόθεση της να θηλάσει, όπως αποτυπώνεται στις ιατρικές εργασίες, είναι υψηλή (90%), η πολιτική του μαιευτηρίου σας την κατακρημνίζει:
• εύκολη εισαγωγή του μπιμπερό
• χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών χορήγηση υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος
• έλλειψη ειδικών συμβούλων θηλασμού που έπρεπε να έχει ένα μαιευτήριο σαν το δικό σας
• η εκπαίδευση στην τέχνη του θηλασμού στις μητέρες δεν γίνεται βάσει προγράμματος, αλλά στηρίζεται στον «πατριωτισμό» της κάθε βάρδιας του νοσηλευτικού προσωπικού
• κατά το εξιτήριο των μητέρων και των νεογνών συνταγογραφείται συγκεκριμένη μάρκα τροποποιημένου γάλακτος αγελάδος (πράξη αξιόποινη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο) και αφεψήματα (τακτική τριτοκοσμική: τα νεογνά πρέπει να πίνουν μόνον γάλα)

Το 1995 απεστάλη σε όλους τους αρμόδιους φορείς, η οδηγία (Υ3γ/36189/ 9-10-95), του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, η οποία αναφερόταν στην εκστρατεία της ΠΟΥ και της Unicef και η οποία συνιστούσε:
5) η συνταγογράφηση ξένου γάλακτος πρέπει να συνοδεύεται από ιατρική γνωμάτευση που να εξηγεί τους λόγους που το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει αποκλειστικά
6) απαγορεύεται η παρακαταθήκη και διαφήμιση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος από τα μαιευτήρια.

Σας πληροφορώ ότι έχει γίνει αναφορά και αίτηση για νομική προστασία για τα πιο πάνω θέματα στον Κύκλο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και έχει ενημερωθεί η ΠΟΥ και UNICEF για πιθανή δυνατή παρέμβαση.

Παρακαλώ όπως αλλάξετε πολιτική, εφαρμόσετε τους κανόνες εμπορίας και διάθεσης υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος.
Θα ήταν ιδανικό αν αλλάζοντας την πολιτική του Μαιευτηρίου σας σε θέματα μητρικού θηλασμού, βάζατε στόχο να είστε εσείς το πρώτο ίδρυμα που θα πάρει από την ΠΟΥ και την UNICEF την διάκριση του Βaby Friendly Hospital.

Είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε βοήθεια χρειασθείτε.
Μπορείτε να βρείτε τα σύγχρονα Guidelines για το θηλασμό στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
www.pediatrics-uoa.edu.gr
ή στείλτε μου το e-mail σας να σας τα στείλω.
Στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.
Μαρία Αδαμαντία Μαλλιαρού


Διαβάστε Επίσης