Skip to main content

Προς το Συνήγορο του Πολίτη

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό, 55 δευτερόλεπτα

Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού
20 Σεπτεμβρίου 2004

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς το Συνήγορο του Πολίτη Αθήνα 20 Σεπτεμβρίου 2004

Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ο μητρικός θηλασμός, όπως έχει χαρακτηρισθεί από την ΠΟΥ και την Unicef είναι αναφαίρετο δικαίωμα του βρέφους. Το δικαίωμα αυτό σας καλώ να προασπίσετε με όσα μέσα διαθέτετε.

Τα ποσοστά θηλασμού στη χώρα μας είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική ένδειξη κοινωνικής παθολογίας.
Σύμφωνα με εργασίες που έχουν γίνει στον ελληνικό χώρο, τα ποσοστά θηλασμού είναι υψηλά κατά τον 1ο μήνα ζωής, πέφτουν όμως ραγδαία μετά τον 1ο μήνα έτσι ώστε έχουμε ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού το 1ο εξάμηνο της ζωής 5%.

Ένας σημαντικός παράγων που ευθύνεται, σύμφωνα με τις εργασίες, είναι το μαιευτήριο.
Σας αποστέλλω περίληψη εργασίας των Ε. Αδάμ και συν, («Απόψεις προθέσεις και πρακτική θηλασμού σε πληθυσμό της Αθήνας» Δελτ Α Παιδιατρ Κλιν Πανεπ Αθηνών 44:189-196, 1997), η οποία έγινε σε δείγμα 6102 γυναικών, στην οποία φαίνεται ότι η πρακτική θηλασμού ήταν σε εξάρτηση από την πολιτική που εφαρμόζεται στο μαιευτήριο: Τα βρέφη που στο μαιευτήριο έπαιρναν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος αποκλειστικά ή σαν συμπλήρωμα με το μητρικό, είχαν λιγότερες πιθανότητες να θηλάζουν στο τέλος του 1ου μήνα της ζωής. Σημειωτέον ότι η πρόθεση θηλασμού των γυναικών, πριν γεννήσουν ήταν 90%,

Επειδή ο κύκλος για τα δικαιώματα του παιδιού έχει ως αποστολή την προώθηση και εφαρμογή νομοθεσίας και διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού, σα ς αποστέλλω έγγραφο του Υπουργείου Υγείας , Αριθμ.Πρωτ: Υ3γ/3618-9.10.95. Οι οδηγίες και απαγορεύσεις που αναφέρονται στο έγγραφο αυτό ουδέποτε εφαρμόσθηκαν από τα μαιευτήρα.

Συγκεκριμένα στα μαιευτήρια του ελλαδικού χώρου:
• Χορηγούνται υποκατάστατα μητρικού γάλακτος λάθρα στο νεογέννητο, χωρίς καν να ενημερωθούν οι γονείς.
• Υπάρχει παρακαταθήκη υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος.
• Παρέχουν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος στο νεογνό, χωρίς την απαιτούμενη από το Υπουργείο Υγείας, τον ΠΟΥ και την Unicef, ιατρική γνωμάτευση, με τους λόγους για τους οποίους το νεογνό δεν μπορεί να θηλάσει τη μητέρα του.
• ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΑΙ ο διεθνής κώδικας εμπορίας και διακίνησης υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος. Παραδείγματα: Διαφημίζουν τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος μέσα στο μαιευτήριο. Δίνουν δωρεάν δείγματα τέτοιων υποκαταστάτων και έντυπα που αναγράφονται μάρκες τέτοιων υποκαταστάτων. Ως γνωστό κάθε μαιευτήριο έχει και μια εταιρεία γαλάτων που το υποστηρίζει οικονομικά.
• Αντί να εκπαιδεύουν τη μητέρα στην τέχνη του θηλασμού, της ενσπείρουν την αμφιβολία ότι δεν μπορεί να καταφέρει να θηλάσει αποκλειστικά το μωρό της. (Ως γνωστό ο θηλασμός εδραιώνεται τις πρώτες 40 μέρες της ζωής και το γάλα παράγεται με τις θηλαστικές κινήσεις και αναστέλλεται με την εισαγωγή της μποτίλιας. Η μέρες του νεογνού στο μαιευτήριο είναι καθοριστικές για το αν και πόσο θα θηλάσει).

Εμείς οι παιδίατροι ως πρεσβευτές των παιδιών στον κόσμο των μεγάλων και εσείς ως συνήγοροι των παιδιών, ελπίζω να βοηθήσουμε περισσότερα ελληνόπουλα να θηλάσουν τη μητέρα τους.

Στη διάθεση σας σε ότι χρειαστεί στον αγώνα για την προάσπιση του δικαιώματος του βρέφους να θηλάσει.


Μαρία-Αδαμαντία Μαλλιαρού


Διαβάστε Επίσης