Skip to main content

Το τροποποιημένο γάλα αγελάδας σε σκόνη στα σούπερ μάρκετ

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό, 6 δευτερόλεπτα

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τις επιστημονικές Παιδιατρικές Εταιρείες τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τους 6 πρώτους μήνες της ζωής και στη συνέχεια μετά την εισαγωγή των στερεών (κρέμα, φρούτα, κρέας)για τουλάχιστον 1 χρόνο (το ιδανικό είναι 2 χρόνια).

Στη χώρα μας που όλοι (Υπουργείο, Επιτροπή ανταγωνισμού, ΜΜΕ, κλπ) σήμερα κόπτονται για το βαλάντιο του έλληνα οικογενειάρχη, το ποσοστό θηλασμού το 1ο εξάμηνο της ζωής είναι 1% (Εθνική μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του παιδιού 2009). Το ποσοστό αυτό είναι σημείο κοινωνικής παθολογίας.

Όλοι αυτοί δεν ενδιαφέρονται και σιωπούν εισάγοντας γάλατα από τις βιομηχανίες του εξωτερικού και δεν υπολογίζουν την πραγματική οικονομική αιμορραγία από τις εισαγωγές των γαλάτων αυτών και από το κόστος που παράγει η βρεφική νοσηρότητα όταν το βρέφος δε θηλάζει τη μητέρα του αλλά παίρνει στην πιο ευαίσθητη για το ανοσολογικό του σύστημα ηλικία το γάλα της αγελάδας (όσο και αν αυτό έχει τροποποιηθεί για να μοιάζει με το ανθρώπινο). Άσθμα, φλεγμονώδης Νόσος του εντέρου, σακχαρώδης διαβήτης, οξεία μέση ωτίτιδα, διάρροια είναι μερικές νοσηρές καταστάσεις με αποδεδειγμένα σύνδεση με το γάλα αγελάδας και το μπιμπερό.

Υποκρισία; Ελλιπής πληροφόρηση; Ελληνική νοοτροπία; Η ελληνική οικογένεια θα προστατεύσει το βαλάντιο της αλλά και την σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού της όταν θηλάζει τα παιδιά της.

Μένει επίσης έωλον και το ερώτημα κατά πόσο παραβιάζεται ο Κώδικας Εμπορίας Υποκαταστάτων Μητρικού Γάλακτος, ο οποίος έχει υιοθετηθεί από το 1991 από τη χώρα μας και το ερώτημα αυτό πρέπει να απαντηθεί από τους νομικούς πριν διατεθεί στα σουπερμάρκετ το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας σαν ένα απλό τρόφιμο.

Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=434361


Μηνιαία Άρθρα