Skip to main content

Θηλασμός ή επισκέψεις;

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό, 36 δευτερόλεπτα

ΕΝΘΕΤΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

"Αν μ'αγαπάτε,μη με επισκέπτεσθε",αυτό παλιά γράφανε στη Σουηδία έξω από την πόρτα όπου βρισκόταν το νεογέννητο,θέλοντας να διασφαλίσουν την υγεία του.

Πραγματικά,στην τρυφερή αυτή ηλικία,σημειώνει η Αδαμαντία Μαλλιαρού παιδίατρος της Α Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", τα αντισώματα που θα προστατεύσουν τον οργανισμό από τα διάφορα μικρόβια και τους ιούς είναι πολύ χαμηλά και το μωρό βρίσκεται κυριολεκτικά εκτεθειμένο στις διάφορες αρρώστειες.

"Στην χώρα μας, προκειμένου να διασφαλισθεί το νεογέννητο από τους επισκέπτες,έχει καθιερωθεί στα Μαιευτήρια,ο αποχωρισμός του μωρού από την μητέρα του,αμέσως μόλις γεννηθεί και η τοποθέτηση του σε ειδικό θάλαμο μαζί με δεκάδες άλλα νεογνά.Ο αφύσικος αυτός τρόπος που έχουμε επιλέξει για να προστατεύσουμε τα μωρά μας τις πρώτες ημέρες της ζωής τους και να διατηρήσουμε πάσει θυσία μία συνήθεια κοινωνική,εκτός των άλλων συνεπειών που μπορεί να έχει για το νεογέννητο ,βλάπτει ανεπανόρθωτα τον μητρικό θηλασμό.

Το μωρό για πρώτη φορά ,θα πάρει ξένο γάλα και θα δοκιμάσει το μπιμπερό στο μαιευτήριο,τις ώρες που το έχουν σε περιορισμό στον ειδικό θάλαμο,μακριά από την μαμά του.Μπαίνει το "ξένο" γάλα στη ζωή του και έτσι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον μητρικό θηλασμό.Αυτά λοιπόν τα πρώτα μπιμπερό του μαιευτηρίου γίνονται αργότερα όταν το μωρό πάει στο σπίτι ,το λεγόμενο "συμπληρώματα" το οποίο περνώντας οι μέρες αυξάνει σε ποσότητα και τελικά το μωρό σταματάει να θηλάζει,διότι η μητέρα δεν έχει πιά γάλα.

Η ελληνική οικογένεια τονίζει η κ Μαλλιαρού πληρώνει πολλά λεφτά στα Μαιευτήρια για να εξασφαλίσει ,υποτίθεται, καλύτερες συνθήκες στο νεογέννητο.

"Το λεγόμενο στο εξωτερικό "rooming in" δηλαδή να έχει η μητέρα το μωρό μαζί της πολύ λίγα Μαιευτήρια το εφαρμόζουν. Ο μητρικός θηλασμός στην Ελλάδα είναι σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα,παρ'ότι υπάρχει στις μέρες μας μία προσπάθεια απ όλους τους φορείς να εδραιωθεί ξανά στη συνείδηση της γυναίκας. Το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η μητέρα έχει τη θέληση να θηλάσει αλλά δεν τα καταφέρνει (αυτό το βλέπουμε στις στατιστικές που δίνουν υψηλά ποσοστά θηλαζουσών τις πρώτες ημέρες της ζωής του μωρού,τα οποία πέφτουν δραματικά τον πρώτο μήνα της ζωης του) πρέπει να μας προβληματίσει για τα αίτια.Σύμφωνα με την έρευνα,ένας μεγάλος φταίχτης είναι και ο αποχωρισμός του νεογέννητου από την μητέρα του στο Μαιευτήριο.Είναι καιρός η ελληνίδα να ζητήσει σωστότερες συνθήκες για το παιδί της".

ΣΕΛ.38

Αρθρογράφος: Βρεττάκου


Μηνιαία Άρθρα

Διαβάστε Επίσης