Skip to main content

Τα μυστικά του σωστού θηλασμού

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά, 43 δευτερόλεπτα

Μόνο ένα 4% των μητέρων καταφέρνουν να θρέψουν αποκλειστικά με το θηλασμό τα μωρά τους για 6 μήνες. Ελάχιστες καταφέρνουν να θηλάσουν όλο τον πρώτο χρόνο - δίνοντας παράλληλα στο μωρό, μετά τον 6ο μήνα, τα στερεά - παρ' ότι ο θηλασμός για όλο τον πρώτο χρόνο της ζωής προστατεύει το παιδί από πολλά νοσήματα. Η κ. Μαρία Αδαμαντία Μαλλιαρού, παιδίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιμελήτρια στο νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία», τονίζει ότι αν θέλετε να θηλάσετε το παιδί σας, πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα:

**Προ του τοκετού πρέπει να βρείτε φιλικούς προς το θηλασμό μαιευτήρα και παιδίατρο.

**Διαλέξτε μαιευτήριο που να επιτρέπει να έχετε το μωρό στο ίδιο δωμάτιο με σας, όλη την ημέρα και τη νύχτα (το λεγόμενο rooming in), γιατί ο θηλασμός εδραιώνεται αυτές τις πρώτες μέρες. Αν δεν τις προσέξετε, θα σας ρωτάνε γιατί δεν θηλάσατε και θα λέτε «δεν είχα γάλα». Μη δεχτείτε δωρεάν δείγμα «ξένου» γάλακτος. Από το 1996 έχουν ληφθεί μέτρα από το υπουργείο Υγείας, τα οποία απαγορεύουν τη διανομή «ξένου» γάλακτος στα μαιευτήρια, ακόμη και την παρακαταθήκη ξένου γάλακτος. Αν πρόκειται μάλιστα να δοθεί «ξένο» γάλα στο νεογέννητο, χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση, δηλαδή κάποιος γιατρός πρέπει υπεύθυνα να δικαιολογήσει τη χορήγησή του.

**Αρχίστε το θηλασμό του μωρού στο πρώτο ημίωρο από τον τοκετό. Πρέπει να ξέρετε ότι όσο συχνά θηλάζετε τόσο περισσότερο γάλα παράγετε. Η παραγωγή του γάλακτος είναι αντανακλαστικό φαινόμενο. Φανταστείτε ότι ορισμένες Αμερικανίδες που υιοθετούν παιδιά «κατεβάζουν» γάλα με την άμελξη του μαστού, χωρίς καμία ορμονική προετοιμασία.

**Μην αφήνετε το μωρό να θηλάζει τη θηλή του μαστού, θα σας τραυματίσει. Προσπαθήστε να του δείξετε να θηλάζει τη θηλαία άλω, δηλαδή τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή.

**Να είστε προετοιμασμένη ότι ο ύπνος σας θα είναι λίγος τις πρώτες 40 μέρες. Είναι από τη φύση δοσμένο, το μητρικό γάλα να είναι ευκολόπεπτο. Πρέπει λοιπόν να θηλάζετε συχνά και χωρίς ωράριο. Οποιος σας λέει το αντίθετο δεν γνωρίζει το θέμα του θηλασμού. Δεν θα ...βαρυστομαχιάσει το μωρό σας με το γάλα σας. Αν θέλει να θηλάσει, θηλάστε το. Οταν κοιμάται μην το ξυπνάτε για να το θηλάσετε.

**Τα προβλήματα που τυχόν θα σας παρουσιαστούν θηλάζοντας (τραυματισμός της θηλής, μαστίτιδα κ.λπ.) να τα αντιμετωπίσετε λύνοντάς τα και όχι διακόπτοντας το θηλασμό. Επ' ευκαιρία, μη βάζετε αλοιφές στη θηλή, αλλά να χρησιμοποιείτε pads θηλασμού για προστασία και καθαριότητα και να στεγνώνετε την τραυματισμένη θηλή με το στεγνωτήρα μαλλιών, όχι πολύ ζεστό. Αμέσως μόλις παρατηρήσετε ότι το στήθος σας πρήζεται, δηλαδή παράγετε γάλα περισσότερο από τις ανάγκες του μωρού, πρέπει να το βγάζετε με θήλαστρο.

**Μη δίνετε πιπίλες ή μπιμπερόν με άλλα υγρά στο μωρό. Δεν τα χρειάζεται. Το γάλα σας και μόνο αυτό είναι ό,τι χρειάζεται.

**Η διακοπή του θηλασμού για 48 ώρες, σαν δοκιμασία ελέγχου του νεογνικού ίκτερου, θεωρείται παρωχημένη και επιβλαβής για το θηλασμό, στις περισσότερες επιστημονικές μελέτες. Αν το μωρό χρειάζεται έλεγχο για νεογνικό ίκτερο, αυτός πρέπει να γίνει χωρίς αυτήν την άσκοπη και επιβλαβή διαδικασία. Προσέξτε σε περίπτωση νοσηλείας του μωρού (φωτοθεραπεία, λοιμώξεις, χαμηλό βάρος) να διατηρήσετε το θηλασμό. Αν δεν σας επιτρέπουν να θηλάσετε, βγάζετε το γάλα και το φυλάσσετε σε καταψύκτη. Μπορεί να διατηρηθεί εκεί για μεγάλο διάστημα, τουλάχιστον 4 μήνες.

**Αν θα ξαναγυρίσετε στη δουλειά σας πριν από τους 6 μήνες -διάστημα που μπαίνουν τα στερεά και λύνουν το πρόβλημα τι θα φάει το μωρό όταν θα λείπετε- μπορεί το μωρό σας να φάει αποκλειστικά το δικό σας γάλα και όχι «ξένο» αν το αφήσετε στο ψυγείο φεύγοντας ή αν έχετε συλλέξει ένα στοκ από δικό σας γάλα στον καταψύκτη. Δηλαδή μπορείτε να φτιάξετε την ατομική σας τράπεζα γάλακτος. Τη συλλογή του γάλακτος μπορείτε να την αρχίσετε πολύ πριν επιστρέψετε στην εργασία σας.

**Περισσότερες πρακτικές συμβουλές για το θηλασμό μπορείτε να ζητήσετε στο Κέντρο Μητρικού Θηλασμού, στο μαιευτήριο «Ελενα». Κάνοντας μια σωστή αρχή και έχοντας υπομονή και κυρίως επιμονή θα τα καταφέρετε.


Μηνιαία Άρθρα

Διαβάστε Επίσης