Το βράχνιασμα δείχνει ότι υπάρχει κάποια φλεγμονή του λάρυγγα. Η λαρυγγίτιδα στα παιδιά είναι πολύ συχνή και έχει ένα μεγάλο εύρος εμφάνισης, από απλό βράχνιασμα μέχρι δύσπνοια (το παιδί δεν μπορεί να εισπνεύσει αέρα).
Στα βρέφη και στα μικρά παιδιά το απλό βράχνιασμα γρήγορα μπορεί να μεταβληθεί σε έντονη δύσπνοια, που χρειάζεται άμεσα οξυγόνο και νοσηλεία σε νοσοκομείο. Αυτό συμβαίνει διότι η διάμετρος του λάρυγγα στα βρέφη είναι πολύ μικρή. Έτσι, και μικρό οίδημα του βλεννογόνου του λάρυγγα, λόγω φλεγμονής, οδηγεί στο υπερβολικό στένεμα του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει ο αέρας.
Η λαρυγγίτιδα, σαν οξεία κατάσταση, είναι πολύ επικίνδυνη. Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, διότι η ζωή του παιδιού κινδυνεύει.
Εκτός από τις λοιμώξεις, λαρυγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει και η αλλεργία. Όπως γίνεται οιδηματικό (πρήζεται) το δέρμα στην αλλεργία, έτσι γίνεται οιδηματικός και ο βλεννογόνος του λάρυγγα, με αποτέλεσμα να στενεύει ο αυλός του.
Η λαρυγγίτιδα βελτιώνεται όταν το περιβάλλον δεν είναι πολύ ζεστό (διότι η ζέστη ευνοεί το οίδημα) και η ατμόσφαιρα είναι υγρή. Έτσι, ένα παιδί θα καλυτερεύσει αν το βάλετε σ' ένα περιβάλλον με υδρατμούς ή κρύο (π.χ. στο δωμάτιο του μπάνιου, ενώ έχετε αφήσει να τρέξει άφθονο νερό από το ντους, ή το βγάλετε στη βεράντα, στον κρύο αέρα).
Ορισμένα μικρά παιδιά κάνουν συχνές λαρυγγίτιδες, διότι η διάμετρος του λάρυγγα τους είναι συγγενώς (από τη γέννηση τους) μικρή. Αυτά τα παιδιά πρέπει να μην εκτίθενται σε ξηρή ατμόσφαιρα. Καλό θα είναι γενικά, τους μήνες που υπάρχει θέρμανση στο σπίτι, να γίνεται μια υγροποίηση της ατμόσφαιρας βάζοντας βρεγμένες πετσέτες στα καλοριφέρ ή ανοιχτά δοχεία να βράζουν νερό πάνω στις σόμπες. Η θεραπεία της λαρυγγίτιδας –όταν χρειάζεται κάποιο φάρμακο- είναι χορήγηση κορτιζόνης (1 δόση δεξαμεθαζόνης) και εισπνοή μέσω νεφελοποιητή Αδρεναλίνης, θεραπεία που μπορεί να κάνει μόνον ο γιατρός στο Νοσοκομείο ή το ιατρείο. Σε παιδιά με συχνά επεισόδια λαρυγγίτιδας πρέπει να γίνεται αμεσοσκόπηση του λάρυγγα από ωτορινολαρυγγολόγο.