Skip to main content

Ασθματική βρογχίτιδα - Άσθμα

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά, 4 δευτερόλεπτα

Είναι ένα συχνό, επαναλαμβανόμενο συνήθως, πρόβλημα ορισμένων παιδιών. Πολλά έχουν γραφτεί για τα αίτια της ασθματικής (σπαστικής) βρογχίτιδας, η οποία σε ένα μικρό ποσοστό παιδιών, θα εξελιχθεί σε άσθμα στην ενήλικη ζωή. Οι θεωρίες που έχουν γραφτεί είναι πάρα πολλές.

Το σίγουρο είναι ότι πολύ συχνά υπάρχει ιστορικό αλλεργίας στους γονείς, και ότι η προδιάθεση γεννιέται με το παιδί. Έτσι, π.χ., όπως το παιδί γεννήθηκε με γαλανά μάτια και μαύρα μαλλιά, γεννήθηκε και με την ιδιότητα να αντιδρά με σπασμό των βρόγχων σε ορισμένα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως είναι οι ιοί, η σκόνη του σπιτιού, η γύρη των λουλουδιών, ορισμένες τροφές κλπ. Με τα ερεθίσματα αυτά οι βρόγχοι στενεύουν, παράγεται άφθονη βλέννη και το παιδί εκπνέει με δυσκολία. Η δύσπνοια του συνοδεύεται με αυτό που πολύ χαρακτηριστικά οι μαμάδες αναφέρουν σαν «βράσιμο».
Η δύσπνοια του παιδιού γίνεται αντιληπτή σαν δυσκολία να αναπνεύσει. Πολλές φορές αλλάζει το χρώμα του, σχηματίζοντας εισολκές (βαθουλώματα) στα ενδιάμεσα των πλευρών του και στο πάνω μέρος του στέρνου, πάνω στην προσπάθεια του να προσλάβει όσο το δυνατό περισσότερο οξυγόνο. Έχει όψη αγωνιώδη όταν η δύσπνοια γίνει πολύ έντονη και μεγάλη ανησυχία. Όταν η δύσπνοια είναι μεγάλου βαθμού, το παιδί χρειάζεται νοσοκομείο, όπου θα του δοθούν τα διάφορα φάρμακα (οξυγόνο, βρογχοδιασταλτικά, κορτιζόνη). Αντιβίωση θα χρειαστεί μόνο σε περίπτωση επιπλοκής της όλης κατάστασης με πνευμονία ή βρογχοπνευμονία.
Τα βρογχοδιασταλτικά είναι φάρμακα που θα βοηθήσουν ώστε να λυθεί ο σπασμός των βρόγχων (βρογχοσπασμός). Η κορτιζόνη θεωρείται απαραίτητη σε παιδιά που κάνουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις άσθματος. Όταν περάσει η οξεία φάση πρέπει να γίνεται αναπνευστική γυμναστική στο παιδί, για να μη λιμνάζουν στον πνεύμονα τα εκκρίματα.
Η κάθε είδους θεραπεία δε «θεραπεύει» το αίτιο του προβλήματος, αλλά απλώς βοηθάει στην εξαφάνιση των συμπτωμάτων.
Ορισμένα παιδιά με πολύ συχνές κρίσεις ασθματικής βρογχίτιδας είναι αναγκασμένα να παίρνουν φάρμακα και στα μεσοδιαστήματα των κρίσεων.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην διάγνωση της ασθματικής βρογχίτιδας, διότι τελευταία παρατηρείται κατάχρηση των βρογχοδιασταλτικών (πχ Aerolin). Δίνονται πολύ συχνά σε παιδιά που έχουν απλώς βήχα. Αν δεν υπάρχουν τα χαρακτηριστικά ακροαστικά ευρήματα ή ένα θετικό ιστορικό άσθματος, δεν πρέπει να χορηγούνται.
Τα βρογχοδιασταλτικά χορηγούνται σε εισπνοή και όχι σαν σιρόπι. Σε παιδιά κάτω των 10 ετών πρέπει να χρησιμοποιείται ειδική μάσκα για την εισπνοή.

Παράγοντες που θα βοηθήσουν στην πρόληψη του άσθματος:

1) Να μη δίνεται ξένο γάλα στο νεογέννητο τις πρώτες μέρες της ζωής αλλά μητρικός θηλασμός διότι η διατροφή των πρώτων ημερών της ζωής είναι καθοριστική για την εξέλιξη του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανάπτυξη αλλεργίας.
2) Θηλασμός του βρέφους μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των 12 μηνών (ιδίως σε οικογένειες με ιστορικό αλλεργίας).
3) Αποφυγή καπνίσματος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης (υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ καπνίσματος της εγκύου και άσθματος του παιδιού)
4) Όχι κάπνισμα στα σπίτια (τα παιδιά των καπνιστών έχουν 20 φορές συχνότερα αναπνευστικά προβλήματα από τα παιδιά των μη καπνιστών.
5) Να ενημερώνονται οι γονείς των παιδιών με ασθματικές καταστάσεις ώστε σε επόμενη κύηση, το νεογνό να πάρει μόνο μητρικό γάλα στο μαιευτήριο και να διατηρηθεί ο θηλασμός για τουλάχιστον ένα χρόνο.