Skip to main content

10 συστάσεις για πρόληψη του καρκίνου

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό, 44 δευτερόλεπτα

Προηγούμενες συστάσεις δημοσιεύθηκαν το 1997 και το 2007

  1. Διατήρηση υγιούς βάρους.
    Πολλοί καρκίνοι έχουν συνδεθεί με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.  Ακόμη και οι υψηλές τιμές φυσιολογικής μάζας σώματος μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο (τουλάχιστον 12 καρκίνοι: ήπατος, ωοθηκών, προστάτη, στομάχου, στοματοφάρυγγα, παχέος εντέρου, νεφρού, χοληδόχου  κύστεως, παγκρέατος, μαστού/μετεμμηνοπαυσιακά, οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα και ενδομητρίου).    
  2. Φυσική δραστηριότητα.
    Τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά σωματικής άσκησης
     υψηλήςέντασης την εβδομάδα (συστάσεις WHO). Αυτές είναι οι  
      ελάχιστες απαιτήσεις. Περισσότερη άσκηση είναι πιθανώς πιο
      αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου.
  3. Δίαιτα με υψηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, λαχανικών,
    φρούτων και οσπρίων. Τα φυτοχημικά  (Phytochemicals) που έχουν βρεθεί  
    στα φρούτα και τα λαχανικά έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινική
    δράση.     
     Ο στόχος για τη συνολική πρόσληψη ινών θα πρέπει να είναι
     τουλάχιστον 30g/ημέρα, με τουλάχιστον μερίδες μη αμυλούχων
     φρούτων και λαχανικώντην ημέρα.
  4. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να περιορίζεται το πολύ σε 3  
    φορές την εβδομάδα (350-500 g / εβδομάδα),. Η κατανάλωση κόκκινου
    κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος αποθαρρύνεται έντονα. Οι     
    ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες
    που σχηματίζονται  όταν μαγειρεύεται το κρέας σε υψηλές θερμοκρασίες, έχουν μεταλλαξιογόνο δράση. Τα τρόφιμαπου περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, όπως το επεξεργασμένο κρέας,  μπορούν να
    βλάψουν τον βλεννογόνο του στομάχου και να οδηγήσουν σε αποικισμό
     με Helicobacter pylori.   
  5. Η κατανάλωση οινοπνεύματος αποθαρρύνεται. Ακόμη και μέτρια 
    κατανάλωσηοινοπνεύματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο.
     Η ακεταλδεΰδη, ένας μεταβολίτης της οξείδωσης της αλκοόλης, μπορεί  
    να  είναι  καρκινογόνος. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τα 
     επίπεδα τηςκυκλοφορούσας οιστραδιόλης  
  6. Τα άτομα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωσή τροφίμων με υψηλά
    επίπεδα  λίπους, αμύλου ή ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένων  
    των fast food, σνακ,  γλυκών, επεξεργασμένων τροφίμων και ειδών αρτοποιίας.
  7. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται λόγω της
     συσχέτισης τους μετην παχυσαρκία.
  8. Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για την πρόληψη του καρκίνου  
     αποθαρρύνεται. Μια υγιεινή διατροφή όπως περιγράφεται εδώ είναι η 
     καλύτερη για μείωση του κινδύνου για καρκίνο.
  9. Ο θηλασμός προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και μειώνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας. Η παρούσα σύσταση ευθυγραμμίζεται
    με εκείνη του  WHO, η οποία συνιστά ότι τα βρέφη πρέπει  να
    θηλάζουν αποκλειστικά για 6 μήνες και να συνεχίζουν το θηλασμό
     μετά την εισαγωγή των συμπληρωματικών τροφίμων μέχρι την ηλικία
     των 2 ετών ή και μετά.
  10. Οι ασθενείς με ιστορικό καρκίνου θα πρέπει επίσης να ακολουθούν
    τις παραπάνω συστάσεις.
       

ΥΓ: α) Το να μην καπνίζετε και να αποφεύγετε άλλες εκθέσεις στον καπνό, όπως επίσης και την έκθεση στον υπερβολικό ήλιο είναι επίσης σημαντικό για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου.

 β) Ακολουθώντας αυτές τις συστάσεις είναι πιθανό να μειωθεί η λήψη αλατιού, κορεσμένων και trans-λιπαρών, τα οποία μαζί θα βοηθήσουν στην πρόληψη άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών (NCDs: Non-Communicable Diseases).

10 Recommendations on How to Prevent Cancer
World Cancer Research Fund and American Institute for Cancer Research (AICR/WCR)

http://www.aicr.org/reduce-your-cancer-risk/recommendations-for-cancer-prevention/


Διαβάστε Επίσης