Skip to main content

Η χορήγηση αναιτίως formula στο μαιευτήριο

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά, 50 δευτερόλεπτα

Δυστυχώς στα μαιευτήρια της χώρας μας το δικαίωμα του βρέφους να θηλάσει την μητέρα του συχνά καταστρατηγείται..

Ως γνωστόν ο μητρικός θηλασμός είναι ένα δικαίωμα του βρέφους. Υιοθετήθηκε ως δικαίωμα από τη  «Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού» των Ηνωμένων Εθνών το 1989 και από τη χώρα μας το 1992, με την «Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του Παιδιού»  (Ν. 2101/92 ΦΕΚ τ.Α΄192) , άρθρο 24 παρ 1 και 2.

Όταν κανείς προσπαθήσει να μάθει για ποιο λόγο έγιναν λανθασμένες ενέργειες με αποτέλεσμα το νεογέννητο να πάρει ξένο γάλα (formula), οι επαγγελματίες υγείας που έκαναν το λάθος υπεραμύνονται της αγάπης τους για το μητρικό θηλασμό…Το αποτέλεσμα όμως των ενεργειών τους μετράει και όχι οι δηλώσεις τους… .

Φιλική μου οικογένεια απέκτησε το δεύτερο παιδί της, υγιές, τελειόμηνο, σε μεγάλο μαιευτήριο των Αθηνών προ 10ημέρου. Διεπίστωσα λοιπόν:

Α) ότι στη δεύτερη μέρα ζωής  του μωρού μπήκε συμπλήρωμα με formula, διότι ο παιδίατρος φοβήθηκε μήπως το μωρό ανεβάσει ίκτερο…

Μάλιστα έβαλαν τη θηλάζουσα μητέρα να υπογράψει την δήλωση (΄Εγγραφη συναίνεση της μητέρας), η οποία έχει φτιαχτεί για τις μητέρες που δεν θέλουν να θηλάσουν, ότι συναινεί στη χορήγηση formula. Δεν ξέρω αν ο γιατρός που συνταγογράφησε τη formula υπέγραψε, ως όφειλε, την ανάλογη βεβαίωση για τους λόγους που έβαλε το συμπλήρωμα, μιας και οι λόγοι αυτοί  είναι συγκεκριμένοι και ο φόβος για «νεογνικό ίκτερο» δεν συμπεριλαμβάνεται……

Β)Το μωρό ετέθη σε φωτοθεραπεία –με ό,τι αυτό συνεπάγεται ( και κυρίως αποχωρισμό της μητέρας, έκθεση σε νοσηλευτικό περιβάλλον, παρενέργειες της φωτοθεραπείας)-  με πολύ χαμηλή τιμή χολερυθρίνης, λες και στο μεγάλο αυτό μαιευτήριο δεν γνωρίζουν τα καινούρια guidelines που πρέπει να εφαρμόζουν.

Γ) Κατά την έξοδο του νεογέννητου συστήθηκε στην μητέρα να δίνει συμπλήρωμα με formula ώστε να μην ανέβει ο ίκτερος…

Απίστευτη σύσταση! Η τακτική της διακοπής για  δύο  24ωρα  του θηλασμού και σίτιση με ξένο γάλα επί παράτασης του νεογνικού ικτέρου, έχει καταργηθεί πάνω από 20 χρόνια και θεωρείται λίαν επικίνδυνη τακτική. Το συμπλήρωμα με formula επί νεογνικού ικτέρου δεν αναφέρεται πουθενά, είναι απλά malpractice του συγκεκριμένου παιδιάτρου……..

Παραθέτω παρακάτω την υπουργική απόφαση σχετικά με την έγγραφη συναίνεση της μητέρας για χορήγηση υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των νοσοκομείων και μαιευτηρίων ( ΦΕΚ  2127, 21 Ιουνίου 2017), η οποία εκδόθηκε κατόπιν εισηγήσεως της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού ώστε να προστατευτεί το δικαίωμα  του βρέφους στο μητρικό θηλασμό.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα πρέπει σε όλα τα μαιευτήρια και νοσοκομεία της χώρας να δίδεται «Έγγραφη συναίνεση της μητέρας» για να δοθεί ξένο γάλα (formula), όταν δεν επιθυμεί να θηλάσει και γνωμάτευση του ιατρού, αν δοθεί ξένο γάλα (formula), για τυχόν ιατρικούς λόγους.

 Η απόφαση εφαρμόζεται καθ όλη τη νεογνική (από τη γέννηση μέχρι 28η ημέρα ζωής) περίοδο, τόσο αμέσως μετά την γέννηση όσο και στην περίπτωση εισαγωγής και νοσηλείας του νεογνού.

Η απόφαση προβλέπει ότι η χορήγηση υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των νοσοκομείων και των μαιευτηρίων (Δημοσίων, Ιδιωτικών, Πανεπιστημιακών) επιτρέπεται κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας ή για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους.

Της έγγραφης συναίνεσης της μητέρας προηγείται ενημέρωση της μητέρας σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους, για την υγεία της ίδιας καθώς και τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση των υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος.

Η υποχρέωση του ιατρού για  ενημέρωση και λήψη συναίνεσης από τη μητέρα,  προκύπτει και από τα άρθρα 11 και 12, του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν 3418/2005).

Σε κάθε περίπτωση χορήγησης υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος (formula) θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για ενημέρωση της μητέρας για την σωστή παρασκευή και χορήγηση των υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος.

Δεν απαιτείται συναίνεση κατ’ εξαίρεση στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1)Επείγουσες περιπτώσεις παροχής ιατρικής φροντίδας.

2)Αν αρνούνται να δώσουν συναίνεση οι γονείς και πρέπει να αποτραπεί κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία του βρέφους.

Για τη χορήγηση υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος συμπληρώνεται ειδικό έντυπο Κάθε παράβαση των διατάξεων του νόμου τιμωρείται πειθαρχικά.

Αποδεκτοί ιατρικοί λόγοι θεωρούνται οι κάτωθι:

  • Προωρότητα και αδυναμία χορήγησης μητρικού γάλακτος
  • Σοβαρή υπογλυκαιμία
  • Διαταραχή μεταβολισμού
  • Σημαντική αφυδάτωση
  • Σοβαρή ασθένεια της μητέρας
  • Λήψη φαρμάκων από την μητέρα
  • Μητέρα θετική για HIV
  • Άλλος αποδεκτός ιατρικός λόγος που βεβαιώνεται από τον ιατρό

 

 

 


Διαβάστε Επίσης