O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες που συνιστούν τη μείωση της πρόσληψης νατρίου σε λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα.
Με τις σύγχρονες διατροφικές μας συνήθειες, η κατανάλωση αλατιού είναι συχνά πολύ υψηλότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα.
Κάθε χρόνο, 8 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, συνδέονται με την κακή διατροφή, αναφέρει ο ΠΟΥ, και 1,9 εκατομμύρια από αυτούς τους θανάτους μπορούν να αποδοθούν στην υψηλή πρόσληψη νατρίου.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, η μείωση της ημερήσιας κατανάλωσης αλατιού (χλωριούχου νατρίου) βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Πρόσφατα δεδομένα έδειξαν ότι η αντικατάσταση, κατά 25% του χλωριούχου νατρίου με αλάτι που περιέχει χλωριούχο κάλιο, μείωσε τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο. Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι αυτές οι μειώσεις δεν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για υπερκαλιαιμία, η οποία ήταν μια ανησυχία για την ασφάλεια των υποκαταστάτων αλατιού.
Όπως αναφέρεται στο JAMA Cardiology : «Η απλή παρέμβαση της υποκατάστασης αλατιού θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη δευτερογενή πρόληψη του εγκεφαλικού και της καρδιαγγειακής υγείας σε παγκόσμια κλίμακα».
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) διευκρινίζει ότι το επιτραπέζιο αλάτι δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και ότι το 70% του διατροφικού νατρίου προέρχεται από την κατανάλωση συσκευασμένων και παρασκευασμένων τροφίμων.
Το FDA συνεργάζεται με τη βιομηχανία τροφίμων «για να κάνει εύλογες μειώσεις στο νάτριο σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων».
Λιγότερο από περίπου το 3% της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου του μέσου ατόμου προέρχεται από την αλατιέρα, κυρίως παίρνουμε το αλάτι από τροφές που τρώμε, χωρίς να τις αλατίσουμε, όπως το ψωμί, τα τυριά, τα ντρέσινγκς, τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να μάθουν να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων και να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η ανάγνωση των ετικετών είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση της κατανάλωσης αλατιού.
Η American Heart Association αναφέρει ότι η ιδανική ποσότητα νατρίου για ασθενείς, οι οποίοι έχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, είναι περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού την ημέρα ή 1500 mg, ποσότητα, η οποία είναι ακόμη χαμηλότερη από τις τυπικές διατροφικές οδηγίες.