Skip to main content

Computer Vision Syndrome

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό, 23 δευτερόλεπτα

Το Computer Vision Syndrome είναι μια κατάσταση, η οποία προκύπτει από την παρατεταμένη εστίαση των ματιών σε έναν υπολογιστή ή άλλη συσκευή, όπως κινητό τηλέφωνο και tablet.

Όταν τα μάτια εστιάζουν σε μια οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι μύες του ματιού βρίσκονται υπό συνεχή ένταση, ώστε να διατηρούν την εστίαση.

Συνήθη συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, θολή όραση, πόνο στον αυχένα, κόπωση (κοπιωπία), ξηροφθαλμία, ερεθισμένα μάτια, διπλή όραση, ίλιγγο/ζάλη και δυσκολία στην εκ νέου εστίαση των ματιών. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω, από ακατάλληλες συνθήκες φωτισμού.

Μελέτες συνδέουν το CVS με αυξημένα ποσοστά καταρράκτη και εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες, συνδέεται με απορρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και άρα διαταραχές ύπνου, λόγω του ότι αναστέλλεται η έκκριση μελατονίνης.

Η παρακολούθηση ταινιών σε μικρές οθόνες και από κοντινή απόσταση πρέπει να αποθαρρύνεται, διότι το μάτι, κατά την παρακολούθηση της μικρής οθόνης, κάνει 7 βλεφαρίσματα /λεπτό (άρα παράγει μικρή ποσότητα δακρύων) ενώ όταν παρακολουθεί μακριά, σε μεγάλη οθόνη, κάνει 17 βλεφαρίσματα/λεπτό, άρα υγραίνεται καλύτερα.

Οι εργαζόμενοι στους υπολογιστές πρέπει να κάνουν διαλείμματα, να κοιτάζουν μακρινά αντικείμενα, να ανοιγοκλείνουν τα μάτια κάθε τόσο (αυτό βοηθά στην αναπλήρωση της δακρυϊκής μεμβράνης) και να κοιτάνε έξω από το παράθυρο σε ένα μακρινό αντικείμενο ή στον ουρανό - κάτι τέτοιο παρέχει ανάπαυση στους ακτινωτούς μύες.

Δηλαδή να εφαρμόζουν τον «κανόνα  20–20–20»: κάθε 20 λεπτά, εστιάστε για 20 δευτερόλεπτα σε ένα αντικείμενο, 20 πόδια (6 μέτρα) μακριά.

Η ξηροφθαλμία είναι ένα σύμπτωμα του CVS πολύ σημαντικό, διότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οφθαλμό. Για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας συνιστάται η χρήση διαλυμάτων τεχνητών δακρύων.

Επίσης για την μείωση της επίπτωσης της μπλε ακτινοβολίας συνιστώνται γυαλιά οράσεως που δεσμεύουν το μπλε φως.

Να υπενθυμίσουμε τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, για το πόσο χρόνο μπορεί ένα παιδί να είναι μπροστά σε οθόνη:

-Συνιστάται η αποφυγή της χρήσης μέσων που περιλαμβάνουν οθόνη μέχρι τους 18 μήνες ζωής.

-Για παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, μέχρι 1 ώρα/ ημέρα.

Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, μέχρι 2 ώρες/ ημέρα.