Skip to main content

Γαστρονομική Ιατρική (Culinary Medicine)

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό, 24 δευτερόλεπτα

H Γαστρονομική Ιατρική (Culinary Medicine) συνδυάζει τη γνώση της διατροφής και της μαγειρικής προκειμένου να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας, όπως επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή. Σε πάνω από 55 ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές των ΗΠΑ (πχ Ιατρική Σχολή Χάρβαρντ, Στάνφορντ), το μάθημα της Γαστρονομικής Ιατρικής (Culinary Medicine), έχει ενταχθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η διατροφή έχει αναγνωριστεί ως ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για  τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, ωστόσο οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσή τους, αφιερώνουν λίγες ώρες μαθαίνοντας για τη διατροφή. Η εκπαίδευση που προσφέρεται είναι συχνά εστιασμένη στη βιοχημεία των θρεπτικών συστατικών και τις συνέπειες για την υγεία επί ανεπάρκειας τους. Το περιεχόμενο αυτό των σπουδών σε θέματα διατροφής είναι περιορισμένης αξίας σε κλινικό περιβάλλον. H Γαστρονομική Ιατρική (Culinary Medicine) είναι ένας τομέας της ιατρικής βασισμένος σε στοιχεία (evidence based), ο οποίος καλύπτει αυτό το εκπαιδευτικό κενό.

Γαστρονομική Ιατρική (Culinary Medicine) εστιάζει σε πρακτικές αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά, στη γνώση των τροφίμων και στις μαγειρικές δεξιότητες που απαιτούνται για μια πιο υγιεινή διατροφή, λαμβάνοντας υπόψη πιθανούς περιορισμούς που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα χρόνου, τους οικονομικούς πόρους και τις πολιτισμικές διατροφικές παραδόσεις. Είναι το εφαρμοσμένο, εργαστηριακό τμήμα ενός προγράμματος σπουδών διατροφής.

Μια τέτοια εκπαίδευση μπορεί να παρέχεται ως μέρος του προγράμματος σπουδών της ιατρικής σχολής, που θα ενσωματωθεί αργότερα ως συνεχιζόμενη εκπαίδευση, ή να περιλαμβάνεται σε προγράμματα κατάρτισης για επαγγελματίες υγείας.

Συμμετείχα σε ένα 35 ωρών σεμινάριο Culinary Medicine, δια ζώσης, στην Αθήνα, ενός προγράμματος Erasmus, το Ped-Chef, στο οποίο έλαβαν μέρος επαγγελματίες υγείας από 5 χώρες (Νορβηγία, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος και Ελλάδα), το οποίο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis.

Μπορεί κάποιος να δει το: Ped-Chef e- learning, στη διεύθυνση:

https://pedchef.eu/platform/

Επίσης το  American College of Lifestyle Medicine κυκλοφόρησε το 2017, το Culinary Medicine Curriculum (236 σελίδες), το οποίο είναι βασισμένο στο μάθημα της Michelle Hauser, MD, MS, MPA, FACLM, Chef, στους φοιτητές ιατρικής του Stanford University School of Medicine.

Μπορεί κάποιος να το κατεβάσει δωρεάν στη διεύθυνση:

https://chefinmedicine.com/free-culinary-medicine-curriculum/

 

 


Διαβάστε Επίσης