Skip to main content

Τρόφιμα με υψηλές συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων (The Dirty Dozen )

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό, 9 δευτερόλεπτα
Ο Environmental Working Group (EWG) είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κομματικός οργανισμός αφιερωμένος στο να βοηθήσει την πιο υγιεινή διαβίωση.
Από την ίδρυσή του, το 1993, ο EWG έχει αγωνιστεί για το δικαίωμα των καταναλωτών να ζουν πιο υγιεινές ζωές σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον.
 
Η πρώτη κιόλας έκθεση της EWG, το 1993, «Pesticide in Children's Foods», έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ψήφιση του νόμου για την προστασία της ποιότητας των τροφίμων από το Κογκρέσο, δύο χρόνια αργότερα. Ο νόμος έδωσε στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, τη ρυθμιστική αρχή να διασφαλίσει ότι τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στο σύστημα τροφίμων, δεν βλάπτουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς – βρέφη και παιδιά.
Η μετέπειτα έρευνα του EWG βρήκε καρκινογόνα φυτοφάρμακα σε παιδικές τροφές και ζιζανιοκτόνα στο νερό της βρύσης Midwestern.
Ο EWG εκδίδει κάθε χρόνο, από το 2004, το "WG's Shopper’s Guide to Pesticides in Produce™", στον οποίο κατατάσσει τη μόλυνση από φυτοφάρμακα σε 46 δημοφιλή φρούτα και λαχανικά.
Ο οδηγός βασίζεται σε αποτελέσματα δοκιμών από το Department of Agriculture and the Food and Drug Administration σε περίπου 45.000 δείγματα προϊόντων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα δείγματα ελέγχονται για φυτοφάρμακα αφού έχουν προετοιμαστεί για κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν έχει πλυθεί σχολαστικά και, κατά περίπτωση, έχει αποφλοιωθεί. Μετά από αυτές τις προετοιμασίες, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων εξακολουθούν να ανιχνεύονται σε πολλά από τα φρούτα και τα λαχανικά.
 
Η American Academy of Pediatrics συνιστά τον Οδηγό στους παιδιάτρους που με την σειρά τους συμβουλεύον τους γονείς σχετικά με τη μείωση της έκθεσης σε φυτοφάρμακα στη διατροφή των παιδιών τους.
Στον οδηγό για το 2022, "Shopper's Guide to Pesticides in Produce™", η Dirty Dozen™, δηλαδή τα προϊόντα που βρέθηκαν με τα περισσότερα φυτοφάρμακα είναι:

Διαβάστε Επίσης