Skip to main content

Ο ρόλος του θηλασμού για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά, 0 δευτερόλεπτα

(Sustainable Development Goals SDGs)

Sarah Hodin ( Harvard T.H. Chan School of Public Health) 2017 (απόσπασμα) Ο ΠΟΥ έχει ως στόχο να αυξήσει παγκοσμίως τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού σε τουλάχιστον 50% έως το έτος 2025. Επί του παρόντος, μόνο το 38% των βρεφών σε όλο τον κόσμο θηλάζουν αποκλειστικά. Ο μη βέλτιστος θηλασμός συμβάλλει σε περίπου 800.000 θανάτους νηπίων ετησίως.

Η σχέση μεταξύ του θηλασμού και του SDG 3 (εξασφάλιση υγιούς ζωής και προαγωγή της ευημερίας για όλους, σε όλες τις ηλικίες) είναι προφανής. O μητρικός θηλασμός όμως μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να επιτύχουμε και τα άλλα SDGs.

Για παράδειγμα, το μητρικό γάλα δεν είναι μόνο η καλύτερη πηγή διατροφής για βρέφη - είναι επίσης διαθέσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Ως εκ τούτου, η ενθάρρυνση και στήριξη των γυναικών στο θηλασμό, σε περιοχές με χαμηλούς πόρους, μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην επίτευξη του SDG 1 (μηδενική φτώχεια σε όλες τις μορφές παντού), SDG 2 (μηδενική πείνα, επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας και βελτιωμένης διατροφής και προώθηση βιώσιμης γεωργίας) και SDG 10 (μείωση των ανισοτήτων εντός και μεταξύ των χωρών). Δεδομένου ότι ο θηλασμός συνδέεται με θετικά αποτελέσματα υγείας για τις μητέρες και τα μωρά, καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους, τα οφέλη τους εξακολουθούν να επηρεάζουν τις γυναίκες καθώς μεγαλώνουν και τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν σε ενήλικες. Τα υγιή παιδιά και οι ενήλικες είναι καλύτεροι σπουδαστές, καλύτεροι εργαζόμενοι και πιο παραγωγικά μέλη των κοινοτήτων τους, γεγονός που έχει συνέπειες για το SDG 4 (εξασφάλιση της συμμετοχικής και δίκαιης ποιότητας εκπαίδευσης και προώθηση των ευκαιριών, δια βίου μάθηση για όλους), SDG 8 (προώθηση βιώσιμης, ανάπτυξη, πλήρης και παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπής εργασία για όλους) και SDG 9 (δημιουργία ανθεκτικών υποδομών, προώθηση της βιώσιμης εκβιομηχάνισης χωρίς αποκλεισμούς και προώθηση της καινοτομίας).

Ο θηλασμός μπορεί επίσης να θεωρηθεί μέρος της ατζέντας για τα δικαιώματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, η οποία αποτελεί βασική συνιστώσα του SDG 5 (επίτευξη ισότητας των φύλων και ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών). Τέλος, δεδομένου ότι το μητρικό γάλα είναι μια φυσική, ανανεώσιμη πηγή τροφής που δεν απαιτεί συσκευασία ή διανομή, ο θηλασμός είναι ευεργετικός για το περιβάλλον, που είναι το επίκεντρο των SDGs 6, 7, 11, 12, 13, 14 και 15. Αν και κάθε SDG έχει το δικό του στόχο, η ατζέντα των SDGs τονίζει τη σημασία της εξέτασης του τρόπου διασύνδεσης αυτών των στόχων και της σφαιρικής σκέψης σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη. Αν και τα οφέλη του θηλασμού είναι καλά τεκμηριωμένα, τα ποσοστά θηλασμού παραμένουν χαμηλά σε πολλά περιβάλλοντα και εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανισότητες τόσο εντός όσο και μεταξύ των χωρών. Καθώς πλησιάζουμε την ετήσια επέτειο της υιοθέτησης των SDG, προτεραιότητα στις παρεμβάσεις για την ενθάρρυνση του θηλασμού σε όλο τον κόσμο είναι πιο σημαντική από ποτέ. Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.


Διαβάστε Επίσης